2020. 03. 04., szerda, 15:15

Koronavírussal megfertőzött turistalányok töltöttek el két napot Budapesten

Müller Cecília, az országos tisztifőorvos osztott meg információkat arról a négy diáklányról, akik február 26. és 28. között voltak Budapesten, és közülük háromnál később koronavírust diagnosztizáltak.

Ez volt az első megerősített eset, hogy korábban koronavírussal fertőzött betegek jutottak volna az ország határain belülre. A négy diáklány közül kettőnél Csehországban mutatták ki a vírust, míg harmadik társukat Dániában regisztrálták a kórral. Az tisztifőorvos elmondása szerint ha Csehországban tapasztaltak először tüneteket, akkor csekély valószínűséggel fertőztek meg itthon bárkit is.

 

 

A lányok a Flixbus járatával érkeztek Budapestre Bécsből - a busz a két fővároson kívül nem állt meg -, majd egy Airbnb szállást vettek ki. Mivel helyismeretük nem volt a lányoknak, nem tudták elmondani, pontosan merre jártak a fővárosunkban, annyi viszont biztos, hogy jellemzően gyalogosan közlekedtek, voltak egy romkocsmában, egy palacsintázóban, egy gyógyszertárban és a Széchényi fürdőben is.

 

A Széchényi fürdőben is voltak

A négy lány közül egyikük már annyira rosszul érezte magát az utolsó napon, hogy nem ment tovább a többiekkel Prágába, hanem repülővel Milánóba, majd Dániába utazott, ám ott már olyan rosszul volt, hogy kórházba került.

 

A kép illusztráció

Azt egyelőre vizsgálják, hogy kikkel kerültek szoros kapcsolatba a lányok - két méteren belüli távolságban tartózkodik, vagy egy háztartásban él a fertőzött személlyel -. A fürdőben szerencsére már egy héttel ezelőtt áttértek az új tisztítási eljárásra, megerősítették a fertőtlenítést és emelték a klórszintet a medencékben, a gyógyvíz pedig 36-38 fokos, amelyet nem szeret a koronavírus.

 

Közben már elindult a koronavírus itthoni tájékoztató oldala is, ahol minden infót megtaláltok a témával kapcsolatban.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: