2020. 03. 04., Szerda, 18:40

Hozzánk is megérkezett a koronavírus - Két fertőzött beteget is találtak az országban

Igen kicsi volt az esélye annak, hogy a koronavírus európai terjedése miatt Magyarország kimaradna a szórásból.

És ez szerdán meg is történt, az országhatáron belül regisztrálták a fertőzött betegeket: két iráni diákot szállítottak a Szent László Kórházba. Eddig csak két magyarról tudtunk, egyikük egy szállodahajón másikuk pedig Ausztriában betegedett meg, de a határainkon belül eddig még nem regisztráltak fertőzötteket.

A hatóságok felhívják a figyelmet, hogy nincs ok a pánikra, ezt mindenképp szeretnék elkerülni, inkább óvatosságra intik az embereket. Ha valaki koronavírussal fertőzött területről érkezik haza, és érzi magán a tüneteket (láz, köhögés, torokfájás, levertség), akkor értesítse a háziorvosát, akik országszerte megkapták a megfelelő megelőzéshez szükséges tájékoztatást.

Kizárólag hiteles forrásokból tájékozódjunk
<p>A pánik elkerülése érdekében felhívjuk a figyelmet, hogy csak és kizárólag hiteles forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról, ne pedig a közösségi oldalakon terjedő álhírek szerint cselekedjenek, ne dőljenek be a felesleges pánikkeltésnek.</p>

Mik a koronavírus tünetei?

A leggyakoribb tünetek a magas láz, száraz köhögés, mellkasi fájdalom, izomfájdalom, légzési nehézség, légszomj, és fáradékonyság. A betegség korai stádiumában ezek enyhék vagy közepesen erősek.

Ha elkapom tuti belehalok?

Nem. A koronavírus az esetek 81 százalékában enyhe lefolyású, a halálozási ráta mindössze 2-3 százalék körüli. A betegség leginkább a 80 éves vagy idősebb korosztályra veszélyes, valamint a betegekre, krónikus betegséggel küzdőkre, vagy akiknek szívproblémáik vannak.

Kihez forduljak?

A háziorvoson kívül a hét minden napján, 0-24-ben elérhető a 06 80 277 455 és a 06 80 277 456 információs vonal. A legfrisebb információkat a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatnak a betegséggel kapcsolatban.

Megvédhetem magam?

Tehetünk óvintézkedéseket sőt, ajánlott is ezeket betartani, semmint pánikolni. Az alapvető higiéniai szabályok betartásával elejét lehet venni a fertőzésnek, csakúgy, mint az influenza-járványnál, itt is rendszeresen kell kezet mosni, kézfertőtlenítőt kell használni és kerülni kell a zsúfolt helyeket. A szájmaszk viselése is segítheti a megelőzést.

Vége lesz valaha?

Ugyan a vírus ellen még nincs védőoltás, de a vakcinán már dolgoznak, egy-másfél év alatt el is készülhet. A tudósok ugyan teljesen megerősíteni még nem tudták, de úgy gondolják, hogy az enyhébb időjárás is visszaszoríthatja a megbetegedések számát.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: