2020. 03. 02., hétfő, 14:58

Ismerősei több száz millióját tőzsdézte el a kaposvári bróker

Ha épp eltőzsdézte, és nem magáncélra verte el a milliókat, amelyet ismerőseitől csalt ki még nagyobb haszon ígéretében. Nem jött össze.

A Kaposvári Járási Ügyészség csalás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt emelt vádat egy kaposvári férfi ellen, aki ismerősei több száz millió forintját fektette be a tőzsdén, illetve magáncéljaira fordította.

A vád szerint a vádlott 2009 és 2014 között két brókercégnek is ügyfele volt, így saját maga részére online kereskedhetett, de pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel nem rendelkezett. A férfi azonban ismeretségi köréből több magánszeméllyel elhitette, hogy brókerként nagy haszonnal tudja befektetni pénzüket.

A vádlott összesen tíz befektetőtől 2 millió forinttól 110 millió forintig terjedő összegeket vett át, amelyekkel jogosulatlanul tőzsdei ügyleteket végzett, azonban a magánszemélyek sem a remélt nyereséget, sem a befektetett pénzük nagy részét nem kapták vissza.

 

A kép illusztráció

A férfi sikertelen tőzsdei ügyletei és tartozásai miatt kilátástalan pénzügyi helyzetbe került, ezért ismerőseitől, barátaitól jelentős összegeket – volt, aki 66 millió forintot adott át – kért kölcsönt azzal, hogy jövedelmező vállalkozásokat indít és tőkére van szüksége. A vádlott valós jövedelmi viszonyait titkolva meggyőzte a sértetteket, hogy a kölcsönt maradéktalanul visszafizeti nekik, holott erre reális lehetősége nem volt. A tévedésbe ejtett sértettek kölcsöneik töredékét kapták csak meg, mivel a férfi a kicsalt összegeket nem a megállapodások szerint használta fel.

A Kaposvári Járásbíróság a vádlottat halmazati büntetésül nem jogerősen hat év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyész az ítélet ellen a vádlott terhére – 188 millió Ft összegű – vagyonelkobzás elrendelése érdekében fellebbezést jelentett be.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: