2020. 03. 01., Vasárnap, 10:04

Egy somogyi faluban leszedetnék az egyetlen gólyafészket a koronavírus miatt

A 24.hu-nak mesélt a dömösi madármentő szakember, Márton András az esetről, amivel a minap keresték meg. Csütörtökön kapott egy hívást, miszerint le szeretnék szedetni a Somogy megyei falu lakói az egyetlen gólyafészküket ugyanis félnek, hogy a madaraktól koronavírust kapnak el. 

 A fióka- és madármentés csapatunkat csütörtökön egy Somogy megyei kistelepülésről egészen elképesztő kéréssel keresték meg. Ez arról szólt, hogy a falu egyetlen gólyafészke a játszótér közelében van, amit jó lenne most mielőbb leszedni, mert a hamarosan hazatérő gólyák koronavírust, vagy más fránya fertőzést hozhatnak

– mondta a madármentő.

Márton András meglepődött a feltételezésen, majd hosszas töprengés után úgy döntött, válaszol. A madármentő ijesztőnek találta, hogy a fokozódó pánik közben egy gólyafészket akar az aggódó szülő leszedetni, mert tart a vírushordozó gólyától.

A sorok között ugyanazt az esztelen, zsigeri pánikot, a nem kontrollálható rettegést olvastam, ami miatt a rémült emberek üresre vásárolták az elmúlt napokban a boltok polcait, hogy legyen otthon mit enni, mert itt a világvége. Írtam egy részletes, magyarázó és remélem megnyugtató választ a somogyiaknak, hogy nyugalom: a gólya nem hoz koronavírust, de mást sem. Nem lesz a gyerekeknek semmi baja a játszótéren sem gólyától, sem fecskétől, sem más vonuló madártól. Nem kell tőlük félni, a fészkeiket nem kell leverni a pánik miatt. Meg egyébként se

– hangsúlyozta Márton András.

Márton András hozzáfűzte: olyan esetről, hogy gólyától, vagy fecskétől betegséget kapott volna az ember, még nem hallott. Ezért ha bárki a környezetében ilyen félelemről hall, nyugtassa meg az aggódókat: a ,gólyától félni fölösleges attól pedig, hogy koronavírust hoz, a tudomány jelenlegi állása szerint nem kell tartani.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: