Egy szabályozásnak köszönhetően 2020 végére eltűnhet a boltok polcairól a közismert trappista sajtok nagy része, hiszen a minőségük miatti új rendeletnek köszönhetően több vállalat megszüntetheti azok gyártását, mivel előállításukhoz sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük.
A Nébih véleménye szerint a hazai piacon található trappista sajtok élelmiszer-biztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban tág határok között mozog. A hazai trappista sajtokkal a következő problémák vannak: üres ízűek, nehezen reszelhető állományuk van, illetve az erjedési lyukak hiánya áll fenn esetükben. Mivel túl költséges lenne a gyártóknak az új szabályozásnak megfelelniük, ennek okán eltűnhetnek a trappisták a boltok pultjaiból.
További kritériumok:
- A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású.
- Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére.
- A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható.
- Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány).
- Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag).
A módosítás hatályba lépése 2020 végére várható, ezt követően csak azt a sajtot lehet majd trappistának hívni, amely megfelel az MÉ I. kötetébe beemelt kritériumoknak. A többi olcsóbb/silányabb változat elnevezése nem is utalhat a trappistára.
Ti szomorúak lesztek, ha eltűnnek a most ismert trappista sajtok?