2020. 02. 21., Péntek, 10:58

Ez év végére már nem fogtok trappista sajtokat találni a boltok pultjaiban

Egy szabályozásnak köszönhetően 2020 végére eltűnhet a boltok polcairól a közismert trappista sajtok nagy része, hiszen a minőségük miatti új rendeletnek köszönhetően több vállalat megszüntetheti azok gyártását, mivel előállításukhoz sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük. 

A Nébih véleménye szerint a hazai piacon található trappista sajtok élelmiszer-biztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban tág határok között mozog. A hazai trappista sajtokkal a következő problémák vannak: üres ízűek, nehezen reszelhető állományuk van, illetve az erjedési lyukak hiánya áll fenn esetükben. Mivel túl költséges lenne a gyártóknak az új szabályozásnak megfelelniük, ennek okán eltűnhetnek a trappisták a boltok pultjaiból. 

 
További kritériumok:
  • A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású.
  • Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére.
  • A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható.
  • Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány).
  • Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag).

 

 

 

A  módosítás hatályba lépése 2020 végére várható, ezt követően csak azt a sajtot lehet majd trappistának hívni, amely megfelel az MÉ I. kötetébe beemelt kritériumoknak. A többi olcsóbb/silányabb változat elnevezése nem is utalhat a trappistára.

 

Ti szomorúak lesztek, ha eltűnnek a most ismert trappista sajtok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: