2020. 02. 20., Csütörtök, 09:34

Ki csinál ilyet? Zamárdiban gázolajat öntöttek több tucat fa tövébe, hogy ne zavarják a kilátást

Valaki gázolajat öntött Zamárdi egyik parkjában több tucat fa tövébe, hogy felnőve ne zavarják majd a kilátást. Környezetkárosítás miatt tett feljelentést a polgármester.

Csákovics Gyula polgármester elmondta, hogy szakértővel is bevizsgáltatták az Újszülöttek ligetének nevezett, kb. 400 m2-es, a Balatonhoz közeli területet. A szakember a talajmintákból a kőolajszármazékok megengedett határértékének 34-szeresét mutatta ki.

A polgármester beszámolt arról is, hogy 5 évvel ezelőtt már előfordult hasonló eset az akkor még csak pár éve kialakított Újszülöttek ligetében, ahová minden zamárdi újszülöttnek ültetnek egy-egy fát. A növényeket megrongálták, és akkor is gázolajat is öntöttek a fák tövébe. Teljes talajcserét kellett végrehajtani, majd új fákat ültettek. Az elmúlt hónapokban újra arra lettek figyelmesek, hogy pusztulni kezdett a park növényzete, ezért kezdeményezett talajvizsgálatot az önkormányzat.

Ismét szándékosan megmérgezték a fáinkat, vélhetően azért, hogy megnőve ne zavarják majd a kilátást 

– mondta Csákovics Gyula, aki szerint újra kicserélik a talajt, pótolják a gyerekek fáit, és bekamerázzák a területet.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese közölte: a Siófoki Rendőrkapitányság környezetkárosítás miatt indított az ügyben eljárást. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: