2020. 01. 31., péntek, 09:40

Vajon veszélyes most csomagot rendelnünk Kínából?

Az elmúlt napokban rengeteg kaposváriban megfogalmazódott a kérdés, hogy vajon veszélyes-e, ha a jól ismert kínai csomagrendelők valamelyikére adnak le rendelést? A hezitálás okát az adja, hogy félnek, hogy az onnan érkező dobozokkal, csomagokkal elkaphatják a cseppfertőzéses úton terjedő koronavírust.

A 24.hu a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusát, Dr. Kemenesi Gábort faggatta a kérdésben, hogy a fertőzést a Kínából rendelt, a felületekkel kapcsolatos fertőzési mód miatt veszélyesek-e rendelőikre, és ezáltal képesek-e megbetegedést kiváltani. 

 

 

Dr. Kemenesi Gábor elmondása szerint arról nincs pontos információjuk, hogy a koronavírus meddig képes túlélni, de az ilyesfajta fertőzés példátlan lenne, ugyanis míg ezek a csomagok Magyarországig, vagy ez esetben Kaposvárig több napig, illetve hétig utaznak Ázsiából, a vírus esetében csak órákról beszélhetünk. 

 

 

Dr. Nancy Messonnier, az amerikai járványügyi hivatal kapcsolódó területének vezetője sajtótájékoztatón beszélt a témával kapcsolatban. Elmondása szerint a Vuhan-koronavírus nem emberi hordozókon gyakorlatilag életképtelen, így szinte teljesen kizárható, hogy a csomagokon, amik Kínából érkeznek, vagy az eszközökön, ruhadarabokon, fertőzőképes, aktív vírus lenne. 

 

Ti mertek rendelést leadni a kínai csomagrendelős oldalaknál?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: