2020. 01. 25., Szombat, 11:50

Ne ragadj le az appokban, töltsd aktívan az időd!

Nem ez nem az óra hangja, hanem a tik tok elnevezésének eredete. Van egy elmélet miszerint a név, az időre, vagyis a rövid videókra utal. Tik, tak, tik, tak és már vége is jöhet a következő.

Könnyű erre a kínai platformra rákattanni. Jönnek sorban a videók a telefonon, ha nem tetszik, pár másodperc után már lehet is húzni a másikra. közben egy okos algoritmus figyel, hogy mi az, ami érdekel, vagyis miket nézel végig, esetleg nézel meg többször is, miket követsz. Viszonylag rövid idő alatt belövi, hogy mivel lehet téged minél hosszabb ideig a képernyőhöz kötni.

Aztán nagyon hamar, sokaknál eljön az a pillanat, amikor úgy gondolják, hogy ők is képesek olyan videókat gyártani, amik érdeklődést keltenek. Ebbe még a fogyasztásnál is jobban bele lehet gabalyodni. Az az érzés, hogy több ezren követnek, néznek rendszeresen, óriási eufóriát tud okozni, s immár nem fogyasztói, hanem gyártói függőséget okoz.

Mivel a cenzúra, a dolgok moderálása sokkal lazább, mint a többi közösségi platformon, így a tik tok a hülyeségek galaktikus méretű gyűjtőhelye is. A laposföld hívőktől, a gyíkember fanokig, mindenki megtalálja, a saját elmezavarához illő tartalmat.

Sokak szerint a TikTok a legkárosabb social media platform. A Facebook, az Instagram vagy éppen a WhatsApp sokkal több ember telefonján megtalálható, ám ezek közel sem annyira addiktívak, mint a TikTok. A videós platform sikere, mármint abban a tekintetben, hogy függővé képes tenni az embert, abban áll, amit már fentebb az algoritmus ügyeségéről mondtam.

A tik tok úgy működik, mint az édesség, mint amikor az egyik karamellás cukrot a másik után dobja be az ember. Minden video egy újabb jutalom falat.

Az alkohol és a drogok azonnali és hosszútávú hatásait nézve, akár legyinthetnénk is eme káros hatásokra, ám nem biztos, hogy így van. A folyamatos váltások a különböző rövid tartalmak között csökkenthetik a koncentrációs képességet, tanulási nehézséget okoznak, arról nem is beszélve, hogy a táncoló macskát nézésével töltött több óra más hasznosabb tevékenységre is alkalmas lehetne. Mondjuk ha valaki a napi 3 órás tiktokozás helyett, mondjuk két órát nyelvtanulásra fordítana, akkor egy év alatt 730 órát töltene nyelvtanulással, vagyis egy új nyelvet simán elsajátíthatna.

Tik, tak az idő múlik, gondold meg mivel töltöd.

Jelen tartalom az Urbis Uno Alapítvány NEA-UN-19-Ö-V-0569 számú projektje keretében jött létre.  

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: