2020. 01. 21., Kedd, 14:53

Kiderült, hová kerül a nagyobb üzletekből a megmaradt pékáru

Azt már tudjuk, hogy Kaposváron van olyan vegyesbolt, amely a rászorulóknak adja a megmaradt nap végi pékárut, de vajon mi történhet azokkal a pékárukkal a helyi üzletláncoknál, így a Tesconál, Lidlnél, Sparnál vagy Aldinál, amik a nap végére a pultokban megmaradnak? A Nosalty.hu járt utána, hogy a nagyobb áruházaknál mit kezdenek velük, vajon a kukába kerülnek, vagy rászorulóknak adják őket az élelmiszerpazarlás-visszaszorításának érdekében. 

A SPAR állatkákat segít vele

Azokat a pékárukat amik országosan - köztük Kaposváron is - már feleslegessé váltak, és kereskedelmi forgalomba nem hozhatóak az üzletlánc olyan szervezetekhez juttatja el immáron kilencedik éve, amik állatok gondozásával, illetve megsegítésével foglalkozik. Adományprogramjukkal a magyarországi menhelyek, állat és vadasparkok munkáját segítik. 

Az ALDI-tól az Élelmiszerbank szállítja el a megmaradt pékárukat

A hazai üzletekben naponta 2-3 ezer helyben sütött pékáru kerül ki a polcokra, ezeknek 90-95 százalékát pedig meg is vásároljuk. A megmaradt átlagosan 5-10 százalék nem kerül megsemmisítésre, ugyanis a lesütött, és emberi fogyasztásra alkalmas termékeket másnap az Élelmiszerbank szállítja el az ALDI üzletek kétharmadából, a fennmaradó boltokban pedig állatparkok, és őstermelők viszik el (ahogy a megmaradt zöldségeket is), és igen, Kaposváron is.

A LIDL-nél körültekintően figyelnek a napi lesütés mennyiségére

Az üzletláncban megtalálható boltokban pontos sütési terv van, céljuk, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a megsemmísétésre ítélt élelmiszerek számát. Ez azt jelenti, hogy annyi pékárut sütnek le, amely várhatóan el is kel aznap az üzleteikben, ha mégis van fennmaradó mennyiség azt vadászegyesületeknek, állatkerteknek adják, illetve biogázüzemekbe juttatják, hogy elektromos energiát állítsanak elő belőlük. 

A Tesco a rászorulóknak adományozza a termékei nagy részét

A hazai üzletekben összesen 15 millió pékáru kerül ki egy nap a bolt polcaira, melynek 90 százaléka értékesítésre is kerül. A fennmaradó rész több mint háromnegyedét, ezek mellett pedig még biztonságosan fogyasztható zöldségeket és gyümölcsöket is, egy-egy adott városban, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezetein keresztül rászorulók számára juttatják el adományként. 

Reméljük Kaposváron is jó helyre kerülnek a megmaradt pékáruk.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: