2020. 01. 21., kedd, 10:16

Egy ember alatt beszakadt a jég a Desedán - Továbbra sem megfelelő még a korizásra

Ez a címe az Országos Katasztrófavédelem videójának, melyen a párosok kötélbiztosítás mellett, a recsegő-ropogó jégen előbb térdre, majd hasra ereszkedve, létrán csúszva indultak a lékben rekedt társuk segítségére. Nem árt ha megnézitek a felvételt és meghallgatjátok a jótanácsokat, életet menthet.

 

"A Deseda-tó víztükrének részleges befagyása lehetőséget nyújtott a kaposvári hivatásos tűzoltóknak a gyakorlatozásra. Ma délelőtt az eligazítás és a taktikai megbeszélés után kijelölt párokban indultak a jégen vágott lékhez a tűzoltók. A tó közepén bajba jutott embert - aki alatt beszakadt a jég - egyik kollégájuk játszotta. A párosok kötélbiztosítás mellett, a recsegő-ropogó jégen előbb térdre, majd hasra ereszkedve, létrán csúszva indultak a lékben rekedt társuk segítségére." - fűzték a videóhoz.

Ehhez hasonló eset nem egyszer történt a Desedán a valóságban is, egyik alkalommal a parttól mintegy száz méterre egy korcsolyázó alatt beszakadt a jég, s a férfi derékig elmerült a vízben. Az esetről mi is beszámoltunk.

 

Lehet már korizni a Deseda jegén?
Megkeresésünkre a városgondnokság elmondta, hogy a Desedán az általuk korcsolyázásra kijelölt toponári területen még tilos a jégre menni, hiszen továbbra sem megfelelő annak vastagsága. A jeget egyébként naponta nézik, legutóbb alig 3 centimétert mértek, amely jócskán a korcsolyázásra optimális 10-12 centiméter alatt van, így még várnunk kell.
 

A valóságban is többször megtörtént már az eljátszott szituáció

A katasztrófavédelem kéri hogy:

  • soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni, legalább ketten, optimális esetben hárman! Így tudnak egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.
  • TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; a kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint a folyóvizeken.
  • Ha ismeretlen a jégfelület vastagsága, akár kopogtatással vizsgáljuk meg!
  • Kerüljük a repedéseket, töréseket!
  • Tartsunk meg a kellő távolságot egymás közt a jégen!
  • Recsegéssel „jelez” a jég, ezt mindig vegyük komolyan!
  • Ha megreped alattunk a jég, akkor feküdjünk hasra és lassú mozdulattal kússzunk a part felé!
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: