2020. 01. 07., Kedd, 12:13

Így indította az évet 20 éve Kaposvár - Bombariadó a Kaposban, korhelyfutás, Dzsenifer a divat

Épp 20 éve, 2000-ben ünnepelhettük a millennium évét, Kaposvár pedig a szokásosnál is nagyobb szilveszteri bulival búcsúztatta az évezredet. Visszatekintve sok más év eleji esemény is nosztalgikusan hathat e kerek évszám távlatából, összegyűjtöttünk néhányat az akkori Somogyi Hírlap hasábjairól.   

Kaposvár történetének legnagyobb tűzijátékát rendezték meg 2000 szilveszterének éjjelén. Legalább 20 ezer somogyi polgár vett részt az óévbúcsúztatón, ahol hat helyen 1400 üveg pezsgőt kínáltak az ünneplőknek. Éjfél előtt öt perccel már többen megkezdték a visszaszámlálást, majd húszezren énekelték együtt a Himnuszt, ami után következett az éjszaka fénypontja, a 21 perces tűzijáték.

Az akkori hagyományoknak megfelelően a január első napján Kaposváron rendezett Korhely-futás jelentette az új év(ezred) első somogyi sportmegmozdulását, melyen közel 500-an indultak.

A 7. somogysárdi nyúlvágta nagydíjon 36 tapsifüles indult, köztük olyan nevekkel, mint Drogfüggő, Könyékkürt Rozália, Viola, vagy Black Jack, utóbbit két tizenéves lány, Kinga és Alexandra segítette a fényes győzelemhez. 

Már akkor is lehetett szavazni az Év somogyi emberére, rájuk lehetett voksolni:

A Kapos Hotelnek nem indult túl jól az év, bombariadó volt náluk, mely miatt a rendőrök átvizsgálták az épületet, de robbanószerkezetet nem találtak, a telefonáló fiatalember feltehetőleg csak jó poénnak vélhette a szálloda zaklatását. Az 1999-es bombariadókkal kapcsolatban Komáromi Zoltán közrendvédelmi osztályvezető elmondta, hogy abban az évben a diszkók közötti rivalizálás állhatott több fenyegetőzés mögött. Év végén egy csapat telefonon fenyegetőző iskolást is feljelentettek, akik így próbáltak imponálni a barátnőiknek, akik féltek egy dolgozattól.

Az év eleji visszanézésben beszámolnak róla, hogy '99-ben 1346 gyermek született Kaposváron, és a szülők többsége divatos keresztnevet választott. A lányok között különösen sok a Laura, a Viktória és az Alexandra, de sok szülőnek inkább a Barbara és a Rebeka utónév tetszett. Az idegen hangzású nevek közül különösen népszerű volt a Vanessza, a Zsanna, a Roxana és a Dzsenifer, s persze számos család a hagyományos változat mellett döntött. Gyakran viszont két keresztnevet adtak az újszülöttnek. Sok kaposvári kisfiút hívnak Bencének, Kristófnak és Dávidnak, s továbbra is kedvelt a Dániel, valamint a Marcell, a Norbert, és a Róbert utónév.

Már az év első napjaiban megkezdte NB 1-es felkészülését a Kaposvári Rákóczi FC csapata, melyet épp intéző bizottság irányított, napirenden szerepelt a gazdasági társasággá alakulás, és egy új vezetés sorompóba állása. Bőzsöny János éveleji névsorolvasásán az őszi keretből az alábbiak voltak jelen: Házi, Balajcza, Deme, Meksz, Barna, Novak, Finta, Petrák, Tóth B., Tóth G., Jéger és Rajczi. Ott volt ugyan a betegeskedő Tamás és Szabó M., valamint a még mindig sérült Köves is, ám ők nem edzettek. 

A Somogyi Hírlap tv ajánlatából megtudhatjuk, hogy a délutáni műsorsávot a két kereskedelmi csatornán olyan szappanoperák uralják, mint Samantha, Luz Maria ,vagy épp a Rosalinda, az esti órákban pedig Rex felügyelő küzd a Barátok közttel:

Kis érdekesség, hogy a Telenor elődje, a Pannon Gsm fél oldalas reklámokban tolta arcunkba az akkor menőnek számító telefonjait és az sms-ekre kihegyezett horror áron kínált előfizetéseit:

Nektek milyen emlékeitek vannak ebből az évből?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: