2019. 12. 27., Péntek, 14:50

Edzés otthon és a szabadban

Az edzőtermek remek helyszínei az erő és állóképességfejlesztésnek. Ám nem mindenki szereti az ottani légkört. Van, aki szégyenkezik túl vékony vagy éppen túl vastag alkata miatt. Van, akit az edző termi szokások, szabályok zavarnak. Nekik való a saját testsúllyal végzett edzés.

Súlyok gépek nélkül is komoly fizikumra tehetünk szert, ha kitartóak és következetesek vagyunk. Edzeni szinte mindenhol lehet, persze egy erre a célra kialakított park sokat segíthet, de az erősödés akár otthon, saját eszközökkel is megoldható.

Igazából az egyik legjobb és valóban mindenütt végezhető gyakorlat a fekvőtámasz. Ezt lehet többféle támaszszélességgel végezni.

A másik szintén kellék nélkül végezhető gyakorlat a guggolás. Ezt is lehet szélesebb és keskenyebb tartással csinálni.

A hát edzéséhez már szükség lehet egy ajtókeret közé rögzíthető húzódzkodó rúdra. Ez aránylag olcsó beruházás és könnyedén le illetve felszerelhető.

Amennyiben még ennyi pénzt sem áldoznánk, akkor tehetjük azt is, hogy bemászunk egy asztal alá és a lapba kapaszkodva, egyenes testtel a sarkunkon támaszkodva felhúzzuk magunkat amíg lehet. 

A rúdon történő húzódzkodást csinálhatjuk különféle fogásokkal, így a hátizmok mellett a bicepszünket is megedzhetjük.

A végén pedig jöhet a törzs és hasizom erősítő gyakorlat, melyet úgy végzünk, hogy egyenes testtel a könyökünkön, vagy a tenyerünkön támaszkodva mozdulatlanul próbáljuk tartani a testhelyzetet, amíg bírjuk.

A gyakorlatokból három sorozatot végezzünk, eleinte nem kell elmenni a teljesítőképességünk határáig, de idővel az kell legyen a cél, hogy hétről hétre, többet tudjunk elvégezni. Amikor azonban már elérjük sorozatonként az ötvenet akkor érdemes nehezíteni. Ennek legegyszerűbb módja, ha lassítunk a végrehajtáson, eleinte 6-ot számoljunk pozitív és 4-et negatív fázisban, aztán az próbáljuk felvinni 12/7-ig. 

Amennyiben kitartóak és szorgalmasak lesztek, akkor fél év után már nem csak az erőnlétetekben, de a külsőtökön is pozitív változásokat fogtaok tapasztalni.

Jelen tartalom az Urbis Uno Alapítvány NEA-UN-19-Ö-V-0569 számú projektje keretében jött létre.  

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: