2019. 12. 02., Hétfő, 12:08

Megint megtalálták a másnaposság ellenszerét - Szerinted használna ez a kombó?

Igen, mi is olvastunk már ezernyi értekezést a másnaposság ellenszeréről, ám most egy jóval átfogóbb kutatási eredménybe botlottunk.

A szörnyű másnaposság általános ellenszereit mind ismerjük: zsíros ételek, sok kávé, további alkohol. Ám tapasztalataink szerint ezek sem segítenek sőt, van, hogy rontanak az állapotunkon. Hasonló állásponton lehettek a mumbai Vegyészeti Technológiai Intézet kutatói, mert komoly vizsgálódásba kezdtek, a másnaposság könnyebb felszámolásának érdekében.

Nos, a kutatók kiderítették, hogy mikor alkohol kerül a testünkbe, az később acetaldehiddé alakul, melynek felhalmozódása okozza a másnaposságot, és egészen addig tart, amíg ez le nem bomlik. Ám kétféle enzim bontja csak az acetaldehidet, ezek pedig nem túl fürgék a szervezetünkben, de lehet sürgetni őket.

A kutatók szerint az alábbi italok és ételek segítenek az enzimeknek a lebontásban: kókuszvíz, körte, lime, zöldtea, sajt, uborka és paradicsom. A kutatók azonban felhívták a figyelmünket, hogy ezek összekeverése sem mindig jó, a legjobb eredmények a másnaposság megszűnésében akkor születtek, ha az első három folyadékot keverték össze (körte 65%, lime 25%, kókuszvíz 10%). Ráadásul nem is kicsit segített, az enzimek 70%-al gyorsabban bontották le a rosszullétért felelős acetaldehidet, főleg akkor, ha némi sajt, uborka vagy paradicsom is majszolva lett mellé.

A kutatók egy igencsak elterjedt gyógymódot viszont nem ajánlanak, a vizsgálatok szerint a kávé fogyasztása nemhogy nem használ, sokkal inkább ront a másnaposságon.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: