2019. 11. 28., csütörtök, 16:22

Egy híján 40 éves a kaposvári Domus, a magyar IKEA! - Emlékeztek még Rékára, vagy a Garzonra?

A Domus 1974-ben tárta szélesre kapuit, a Centrum, a Sugár, és a Skála mellett nagy népszerűségnek örvendett, emlékét sok lakásban őrizzük még ma is egy kanapé, vagy szekrénysor formájában. Budapest után több vidéki városba, így Kaposvárra is megérkezett a magyar IKEA 1980 november 28-án. Így számolt be a szenzációról a Somogyi Néplap:

"Tegnap megnyitották a kaposvári Domus áruházat. A több mint 3500 négyzetméter alapterületű új létesítményt - a Pécsi Tervező Vállalat mérnökeinek elképzelése alapján - a Somogy megyei Állami Építőipari Vállalat készítette el. A Domus-hálózat tizennegyedik tagja 54 millió forintba került, és évente 170 millió forintos forgalomra számítanak az üzemeltetők.

 


A kaposvári Domus a bútorokon kívül lakásfelszerelési és-világítási cikkeket is árusít. A megnyitón Rajta Mihály, az iparcikk-kiskereskedelmi vállalat igazgatója elmondta: nemcsak Kaposvár, hanem az egész megye lakossága várta az új Domust. Az ötödik ötéves terv legnagyobb somogyi kiskereskedelmi létesítménye közös összefogás eredménye. 

A Domus áruházakban a bútorokat és a lakberendezési cikkeket jól áttekinthető elrendezésben kínálják a vevőknek, és egy sor szolgáltatást is bevezettek.

 

A Garzon elemes bútorokat Elvileg mindenki saját igényei szerint állíthatta össze

A törekvésekről szólva a vezérigazgató elmondta: fontosnak tartják a minőség és a választék további javítását. Egyre keresettebbek a variálható, elemes bútorok. Ezekből jelenleg nem tudják kielégíteni az igényeket. Esetenként hiánycikk a bébi- és a gyermekbútor, kevés a stílbútor, és nincs elég kis bútor sem."

 

A kezdeti lelkesedés hamar lelohadt, egy hónap elteltével így írnak a tapasztalatokról: "Startra készen várta sok ember a januárt, hogy elemes bútort rendelhessen a kaposvári Domus áruházban. Az első idei nyitvatartási napon meg is kezdődött az előjegyzés, ám rengeteg hiba akadályozta a vásárlókat es a kereskedőket.

 


A legnépszerűbb a Garzon elemes bútor, e példán mutatható a tortúra. Az ilyen bútorokat akkor lehet megrendelni, ha az összes elemet - méreteit, színét, apróbb részleteket - ismerve az ember otthon nyugodtan megtervezi, hogy a „márklin” rendszerből milyen darabokat kell felhasználnia lakása berendezéséhez. Igen ám, de ehhez rajzos vagy fényképes ismertető is szükséges lenne.
Bóna Gyula, az áruház igazgatója elmondta:
- Többször kértük a Székesfehérvári Bútoripari Vállalattól, hogy küldjenek egy paksaméta ismertetőt, ám mindig csak ígéreteket kaptunk, a prospektusok nem jöttek meg. Enyhített volna ezen a gondon a most megjelent bútorkatalógus, amely nemsokára áruházunkban is kapható lesz. Ám ebben a színes, szép kivitelű füzetben csak az elemek egy részét mutatják be.
S ugyanígy van ez a többi elemes bútorral is. Összeállítaná igényeit a vásárló, ha volna miből. Így is vásárolnak - azaz előjegyeznek sokan, ám csupán az áruházban meglevő egy-két példányt használhatják, sebtében kénytelenek tervezni, rajzolgatni. 

 

1977-ben jelentek meg az első lapraszerelt Réka szekrények

Kicsi a kínálat majd minden elemes bútor esetében, de például a Réka még előjegyezhető. Kevesebben keresik, mert az ára szinte csillagászati, az értékét - a legtöbb nézelődő szerint - jóval meghaladja. Így sem kell azonban félni: a sok hiány „zöld utat” ad a túlzottan drága, illetve a nem jó termékeknek is. S a gyárak ebből a kényelmes helyzetből szemlélődve nézhetik a bútorboltokban dúló csatákat."

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: