2019. 11. 24., vasárnap, 11:00

Íme néhány faék egyszerűségű dolog, amivel te is segíthetsz a Föld megmentésében!

Manapság egyre több embert foglalkoztat a klímaváltozás és bolygónk megmentésének problémája. Nem egy mondvacsinált dologról van szó, hiszen mindenki láthatja, hogy a túlnépesedés, a károsanyag-kibocsátás, az erdőirtások és a fogyasztói társadalom kontrollálatlan hulladéktermelése elért egy olyan szintet, ahol már tényleg mindenkinek foglalkoznia kell a kérdéssel a maga módján. Mindamellett, hogy törvényi szinten is szigorításra van szükség, a nagyvállalatokat jobban kéne ösztönözni a környezettudatos működésre és termelésre, mi, egyszerű emberek is tehetünk Földünk jövőjéért, ehhez rengeteg apró változást tudunk eszközölni a mindennapokban. Összegyűjtöttek néhány egyszerű, mégis zseniális megoldást a világ minden pontjáról, amellyel felcsillan a remény, hogy ezt a játszmát még igenis megnyerhetjük!

Csehországban több üzletben is üzembe álltak olyan gépek, amelyekkel üres samponos, mosószeres és egyéb tisztítószeres flakonokat tölthetünk újra ahelyett, hogy újat vennénk.

 

Egy ruhabolt, amely újrahasznosított műanyagpalackokból állít elő pólókat, és meg is mutatják nekünk, mik is az egyes lépések.

 

Franciaországban 2016-ban beiktattak egy törvényt, amely megtiltja a szupermarketeknek, hogy kidobják a még ehető ételeket. Ehelyett jótékony célokra adományozzák el őket.

 

Dániában nyílt egy olyan bolt, ahol hamarosan lejáró és sérült csomagolású termékeket árulnak 30-50 százalékkal csökkentett áron. A profitot jótékony célokra ajánlják fel.

 

Így néz ki 160 kilogrammnyi kidobásra ítélt élelmiszerből elkészült étel. Ahelyett, hogy kidobnák, a helyi hajléktalanokat ellátó intézményeknek ajánlják fel őket, ahol 400 rászorulóknak tudnak egy étkezést biztosítani.

 

A KitKat Japánban lecserélte a műanyag csomagolást papírra.

 

Az Adidas 11 millió, műanyagból újrahasznosított cipőt gyárt évente. Mindegyik cipőhöz 11 PET palackot használnak fel.

 

Évente 56 millió kávékapszula landol a szemetesben. Egy Velosophy nevű cég kerékpárokat gyárt használt Nespresso kapszulákból.

 

Egy diák zseniális ötlettel állt elő: burgonyakeményítőből és vízből gyárt evőeszközöket, amelyek 2 hónap alatt bomlanak le. Ezen kívül csomagolást és tányérokat is lehet készíteni ebből az anyagból.

 

Vannak üzletek, ahol banánlevelekbe csomagolják a termékeket, műanyag vagy papír helyett.

 

Ahelyett, hogy minden nap újabb palackozott vizet vennél, töltsd újra saját vizespalackodat minden nap, például ilyen gépek segítségével.

 

Így is lehet: Szőlőfürtök műanyag doboz helyett papírzacskókban árusítva.

 

Egy helyi moziban a maradék pattogatott kukoricát helyi gazdálkodásoknak viszik el.

 

Matricák helyett lézerrel jelölik meg a zöldségeket és gyümölcsöket.

 

Egy belgiumi üzletben magadnak vághatod a szappant és szilárd sampont, ahelyett hogy flakonokban vennéd meg.

 

Egy finn startup, Sulapac forgácsból és ragasztóból készít kozmetikai termékek számára tároló dobozokat. Strapabíró és könnyen lebomló.

 

Környezettudatos konfetti, amit ősszel megcsinálhatsz a gyerekeiddel.

 

Egyre több helyen kaphatóak itthon is többször használatos textilzsákok, amelyekkel megspórolhatjuk a rengeteg eldobható zacskót vásárlás során. Egy éve még furcsán néztek rám az emberek, ma folyamatosan megállítanak, hogy hol lehet ilyet beszerezni.

 

És ha másképp nem megy: a munkahelyeden Greta Thunberg-fotókkal ösztönözheted a kollégáidat, hogy ne használjanak annyi eldobható műanyagot.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: