2019. 11. 16., szombat, 11:02

Dagad az e-cigi para - Már az Apple is kihátrált mögüle

Tudjuk hogy darázsfészekbe nyúlunk, hiszen bármikor az e-cigiről írunk, az összes használó hangos ellenérzésének ad hangot, de az utóbbi időben számos negatív hír érkezett vele kapcsolatban, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. A legutóbbi, hogy az Apple 181 e-cigarettával kapcsolatos alkalmazást távolított el az Apple a mobilalkalmazás-áruházából.

 

Tüdőgyulladások, halálesetek

A cég azért döntött így, mert egyre biztosabb, hogy az e-cigarettázás összefüggésbe hozható több halálesettel. A rejtélyes halálesetek nyomán komolyan fontolóra vették az e-cigaretta betiltását az Egyesült Államokban. Az utóbbi napokban már 800 körül volt a súlyos tüdőgyulladással és egyéb tünetekkel küzdők száma, 13-an meg is haltak. Egyelőre csak annyi biztos, hogy mindannyian a vaping (magyarul gőzölés, párásítás, inhalálás) hívei voltak. Fontos, hogy

A betegségekért nem az ehhez való készülék, az e-cigaretta a felelős, hanem az, amit beletettek.

 

 

Újabb kutatások szolgáltak rossz hírekkel

De nem csak ez a két friss hír borzolta a kedélyeket a témában. Német tudósok pár napja tették közzé az e-cigivel kapcsolatos kutatási eredményeiket, melyekben feltárták azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek előidézik az elektromos cigaretta ér-, agy- és tüdőkárosító hatását.  

Münzel professzor kutatócsoportja 20 egészséges dohányozónál vizsgálta, hogy milyen hatással van az e-cigaretta gőze a véráramlásra a kar verőerében, mérték a véráramlást dohányzás előtt, majd 15 perccel egy e-cigaretta gőzének belélegzése után. Megmérték azt is, hogy mennyire merevedett meg az artéria. 

Párhuzamos kutatásukban 151 egeret tettek ki e-cigaretta gőzének, egy, három és öt napon át napjában hatszor 20 percre. Azt találták, hogy már egyetlen e-cigaretta elszívása a dohányzóknál növelte a pulzust és megmerevítette az artériákat, és azok belhámja, az endotélium nem működött rendben. 

 

 

A legnagyobb probléma a használók számának drasztikus növekedése

A fentiekkel persze senki nem a hagyományos dohányzást szeretné propagálni, csupán felhívják rá a figyelmet, hogy korántsem olyan ártalmatlan ez a szenvedély, mint korábban gondoltuk. A legnagyobb probléma azonban, hogy a fiatal generáció soha nem látott mértékben kezdte el használni a cigivel szemben trendinek tartott e-cigiket,

az Egyesült Államokban 3,6 millió fiatal szív e-cigit, 2018-ra egyetlen év alatt 78 százalékkal nőtt számuk. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: