2019. 11. 15., péntek, 09:36

Négyes ikrek születtek Kaposváron, maga Rákosi Mátyás vállalta a névadó szülőséget

1952. május 18-án a kaposvári Csordás családban négyes ikrek születtek. Miután az anyuka előző két gyermekét otthon szülte, úgy gondolta ez sem fog gondot okozni neki. A terhességet nem kísérték végig orvosok, így csak az utolsó pillanatban derült ki az ikerterhesség, az anyuka nagy duzzogva mégis bement a kórházba. Más idők jártak... - idézi fel a történetet az anzix.hu.

Már a harmadik testvér is meglepetés volt

Bement a kórházba, ahol néhány nap múlva elindult a szülés. Két gyerekre számítottak, a harmadik már az ápolónőnek és az orvosnak is nagy meglepetés volt.  A harmadik születése után az orvos úgy gondolta, hogy távozik rövid időre, de utána kellett sietni, mert rövidesen jött a negyedik baba.  Eleinte jelentkeztek náluk a kis súllyal járó problémák. Meg kellett küzdeniük keringési zavarral, légzési nehézséggel, tüdőgyulladással, de két hónaposan már átkerülhettek a II. kerületi Völgy utcai otthonba, ahol gondos ápolást kaptak.

 

 

Maga Rákosi Mátyás vállalta a névadó szülőséget

Akkoriban négyesiker szülés hatalmas dolog volt, a gyerekek 1,70-1,80-as súllyal jöttek a világra, és bár manapság ez egyáltalán nem számít ilyen többes ikreknél kis súlynak, főleg, hogy 2 hónap után elérték a 2,3 kg-os súlyt - az akkori politikai közeg úgy döntött, hogy egészséges fejlődésüket csak állami gondoskodással lehet megoldani, ezért három évre állami gondozásba vették őket, a névadó szülőséget pedig maga Rákosi Mátyás vállalta magára.  Megkeresztelve majd a három év letelte után lettek.

 

 
Repülőgépen vitték őket pestre, hogy a népi demokrácia nevelje őket  
A Kaposváron világrajött gyermekeket repülőgépen vitték Pestre, ott nevelkedtek, az akkori híradások azt írják, hogy a három év alatt életerős embereket neveltek gondozóik belőlük... :) 
A valóságban az történt, hogy azzal az indokkal, hogy egészségesen addig még nem jött világra négyes ikerpár az országban megindult a propagandagépezet. Nyilatkozatot tett az édesanya, amiben arról beszélt, hogy az előző rendszerben nem tudja mi történt volna, ha akkor jönnek világra a gyermekek, mert akkor segítséget nem várhatott volna. Most viszont a népi demokráciának köszönhetően ez meglesz, mindez azért, hogy erős és boldog férfiak lehessenek belőlük. Mindenesetre a három év alatt rendszeresen látogatta kisfiait, és természetesen erdész édesapjuk is.
 
 
 
Életüket végigkövette az akkori sajtó 
Gyerekkorukat  az otthonban töltött három év alatt, és utána is nyomon követték az újságírók. Hároméves korukban tértek haza a Völgy utcai otthonból Nagytoldipusztára. Lényegében minden eseményt megörökített az MTI, és Filmhíradó. Utolsónak katonaságukról tudósítottak, majd már a rendszerváltás környékén készítettek velük egy riportot, akkor még mind a négyen szerepeltek benne, az utolsónál viszont már csak hárman maradtak, mert egyikük, István 52 éves korában meghalt. 
 
 

 

Csak a családtagok tudták őket megkülönböztetni 
Érdekesség, hogy egész életükben közel voltak egymáshoz. Mindannyian Kaposváron dolgoztak egy tömegközlekedési vállalatnál különböző pozíciókban, de Kaposfüreden még egy utcában is laktak. Nem volt könnyű a szomszédoknak ismerősöknek, hisz négyükből hárman egypetéjű ikrek, igazából csak a családtagok tudták őket beazonosítani azonnal. 
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: