2019. 11. 14., Csütörtök, 10:18

Kaposvárról is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez!

November 16-a és 24-e között kerül ismét megrendezésre az Európai Hulladékcsökkentési Hét, az idei év szlogenje a "Nyisd ki a szemedet, és csökkentsd a szemetet!". A programban részt vevő országok között szerepel Magyarország is, sőt Kaposváron is találni olyan helyet, ami csatlakozott hozzájuk. 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét céljai közé tartozik, hogy:

  • A hulladékcsökkentéssel, újrahasználattal és újrahasznosítással kapcsolatos tájékoztatás,
  • a Hulladékcsökkentési Hét aktivistái által elvégzett munka bemutatása
  • az európai polgárok mozgósítása és ösztönzése hulladékcsökkentési akciók végrehajtására,
  • a Hulladékcsökkentési Hét rendezvénysorozatban résztvevők számának növelése a célzott kommunikációs eszközök, képzések segítségével,
  • minden évben más központi téma választásával kiemelni a hulladékkeletkezés megelőzésének különböző szempontjait.

Városunkból a programhoz a Kaposvári Nagypiac csatlakozott, akik november 16 és 24 között tematikus napokkal várják majd az érdeklődőket, és olyan embereket, akik elkötelezték magukat a hulladékcsökkentés mellett. 

Csomagolóanyag – műanyaghulladék – csökkentése
Időpont: november 16., szombat

  • „Hozd el megunt pólódat, helyben átalakítjuk szatyorrá!”
  • A Zöld mag Facebookos csoport tagjaival együttműködve több környezettudatos termék bemutatása, készítése, népszerűsítése.
  • Termékek: pólóból szatyor (Gyermeknek is könnyű, szórakoztató feladat.),pár varrott zacskó nejlon helyett,mosógél és hozzá leírás, öko tisztítók bemutatása: mosószóda, szódabikarbóna, citromsav, nátrium perkarbonát, ecet, luffa, kefe, horgolt mosogató,hulladékmentességről ábra, vásárlói közösségről ábra
  • Mosható pelenka bemutatása, mosható betét, menstruációs kehely bemutatása (Kaposvári Mosipelusosok klubjának bemutatója)
  • Kaposvári Nagyik a helyszínen varrnak össze (előre kiszabott újrahasznosított anyagból) vásárláshoz többször is felhasználható textil zsákokat, tasakokat. Ezeket a vevőknek ajándékba adjuk.

Zöldhulladék csökkentése, illetve újrahasznosítása
Időpont: november 16-24. között

A Bőszénfai Szarvasfarm lakói számára az emberi fogyasztásra már nem alkalmas, de még fogyasztható zöldségek, gyümölcsök gyűjtése. A farmra juttatásában egy Holdingos tagvállalat, a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. segít környezetbarát elektromos autójával.

Vászon bevásárló szatyrok és tájékoztató szórólapok osztogatása
Időpont: november 22., péntek 8:00-tól

Kitelepül a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., akik a szelektív szemétgyűjtést, az újrahasznosítást népszerűsítik és a vásárlóknak többször is felhasználható vászon bevásárló szatyrokat osztogatnak ajándékba.

Fa rekeszek, ládák külön gyűjtése, rászoruló családok számára gyújtósként adományozva.

Műanyag gyümölcsös ládák gyűjtése és újrahasznosítása. Például: őstermelők számára áru tárolás és szállítás céljára odaadni.

Szelektíven gyűjteni a kartonokat és petpalackokat.

További információt a programról itt találtok!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: