2019. 11. 13., Szerda, 10:50

Nem tudsz lazítani? Mutatunk néhány tippet!

Azt gondoljuk lazítani mindenki tud, pedig legfeljebb annyi igaz, hogy mindenki próbál, ám általában kevesebb, mint több sikerrel.

Vannak különböző technikák, amelyek azt ígérik, hogy ellazítanak, ilyen az agykontroll vagy az autogén trénig. Ezek valóban hasznos és hosszútávon gyakorolva hatásos megoldások, ám ha hirtelen nagyon felindult állapotba kerülünk, akkor nem biztos, hogy segítenek.

Mindenki tapasztalta már, hogy ha izgatott akkor szaporábban, ha nyugodt akkor pedig lassabban lélegzik. Tehát az idegállapotunk hatással van a légzésünkre. Nem lehet akkor, hogy ez fordítva is működik, vagyis a légzésünkkel hatással lehetünk a lelkiállapotunkra.? Bizony lehetséges, sőt a légzésszabályozás az egyik legjobb módszer, arra, hogy megnyugodjunk.

Már önmagában is segít, hogy ha kicsit a légzésedre koncentrálsz, hiszen így egyértelműen befelé fókuszálsz, és kizárod a zajos, stresszes külvilágot. Ezen kívül a légzés mélysége is számít, hiszen az automatikus légzés sokkal felszínesebb a tudatos légzésnél. Kezdd ezért az alapoknál: vegyél néhány igazán mély levegőt, amivel megtöltöd a tüdőt – figyeld, ahogyan megemelkedik a mellkasod. Érzed a különbséget, ugye?

Hunyd be a szemed, egyik kezedet helyezd a mellkasodra, a másikat pedig hasadra - nagyjából a köldök magasságában. Koncentrálj arra, hogy orron át lélegezz, és lélegzetvétel közben ne csak a mellkasod, hanem a hasad is emelkedjen - így a tüdőd alsó része is megtelik levegővel. Mindeközben fontos, hogy a lélegzetvétel ne legyen erőltetett: könnyedén emelkedjen a hasad belégzéskor, és ugyanilyen könnyeden süllyedjen kilégzéskor.

Egy perc alatt körülbelül hat könnyű be- és kilégzésnek kell ismétlődnie. Az első próbálkozásoknál segíthet, ha nem álló, hanem fekvő helyzetben gyakorlod a légzéstechnikát. Ha már jól megy, nem kell a kezedet a mellkasodra és a hasadra helyezni - ez csak kezdetben segít megérezni, hogy hová is veszed a levegőt. Ezt a nyugtató hatású hasi légzőtechnikát a továbbiakban bárhol alkalmazhatod, több oxigént juttat a sejtekhez, segít lecsillapítani a szívverést és oldja az izomgörcsöket.

Néha annyira felzaklat egy nap, hogy nem tudtok elaludni, ilyenkor próbáljátok meg ezt a légzőgyakorlatot . Először, nyomjátok a nyelvetek hegyét a felső fogsorotokhoz, és az egész gyakorlat alatt tartsátok is ott. Csukjátok be a szátokat, és lélegezzétek be a levegőt nyugodtan, az orrotokon keresztül, közben pedig számoljatok el négyig. Tartsátok vissza a lélegzeteteket, és mire a számolásban héthez értek, fújjátok ki lassan a szátokon keresztül a levegőt. Minden kifújás nyolc másodpercig tartson, így állnak össze a megfelelő arányok. Ismételjétek meg a gyakorlatot, ahányszor csak szükséges, természetes nyugtatóként hat majd a szervezetetekre.

Szóval csak lazán.

Jelen tartalom az Urbis Uno Alapítvány NEA-UN-19-Ö-V-0569 számú projektje keretében jött létre.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: