2019. 11. 10., Vasárnap, 10:18

Búcsút inthetünk a lufiknak? Lassan elfogy a földről a hélium

A héliumról legtöbbünknek a lebegő lufik vagy a "mikiegér hang" ugrik be, pedig a szórakoztatáson kívül az orvoslásban, az elektronikában és sok egyéb fontos területen is használjuk. Legalábbis amíg el nem fogy.

A világon több helyen, többek között egy marylandi megyében már betiltották a héliumos lufikat, valahol pedig az elengedésüket tiltják, ugyanis az előbb-utóbb kipukkanó lufik visszahullanak a földre, a vizekbe, és elfogyaszthatják őket az állatok.

De nem is a gyerekjátékokkal van a legnagyobb baj, hanem az orvosi, ipari felhasználással, ugyanis hélium nélkül nem működhetnek például a mágnesesrezonancia-gépek (az MRI), ahogy a fél elektronikai ipar is leállna, a részecskegyorsítókkal és a búvárok felszereléseinek gyártásával egyetemben.

A hélium igen ritka a földön, véges a mennyisége, és nagyon gyorsan fogy. Ennek észlelhető hatása egyelőre "csak" az áremelkedés, 2010 és 2013 között az ára a háromszorosára emelkedett, és azóta sem állt meg. Az előrejelzések szerint 200 éven belül a Föld összes héliumtartaléka elfogy, ennek ellenére az ezt megelőző nemzetközi összefogás egyenlő a nullával.

Abban viszont biztosak vagyunk, hogy a látszatintézkedések nem fognak elmaradni, így szinte borítékolható, hogy hamarosan betiltják a héliummal töltött lufikat.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: