2019. 09. 30., hétfő, 13:29

19 éve dolgozik a nehéz sorsú kaposvári állatokért, mégsem tudnak róla elegen

Szántó Margitról van szó, aki már 19 éve, nap mint nap erőn felül dolgozik azon, hogy megkönnyítse néhány szerencsétlen sorsú állat életét. Ahhoz képest, hogy közel 20 éve végzi ezt az áldozatos munkát, a Zaranyi erdőben található PHILIP Természet- és Állatvédő Egyesületet méltánytalanul kevesen ismerik és segítik.

 

Kidobott, sorsukra hagyott állatok, láncon élő kutyák segítségére alakult az egyesület, Margit, az üzemeltető már 7 éve szinte egyedül látja el az ezzel járó feladatokat, a költségek egy részét - állatorvos, élelmiszer, tankolás, eszközök - sokszor saját zsebből fizeti, az 1%-ból befolyó összeg éves szintre lebontva épp csak a legszükségesebb dolgokra elég. 

Gyakran még így is kritikák kereszttüzében találja magát, hogy miért "csak" ennyi állatot lát el, és hogy miért nem aktívabb a Facebookon. Jelenleg 21 kutyáról, 2 mangalicáról és 1 cicáról gondoskodik, és aki nevel állatokat, tudja hogy mit jelent az a "csak".

 

 

Nemrég Facebookon osztotta meg történetét, melyet ezúton szeretnénk megismertetni veletek:

"Csak a tisztánlátás végett szeretném megosztani veletek hogyan is működik egyesületünk napjainkban. 12 évig a két testvérem (Szántó Brigitta és Szántó Ildikó) együttes munkájával, elhivatottságával működött az egyesület.
De 7 éve már, hogy teljes mértékben átvállaltam, hogy egyedül látom el a menhely körüli teendőket, feladatokat. Ez magában foglalja a reggel-esti sétákat, az állatok szocializációját, kennelek takarítását, beteg állatok ellátását, gyógykezelést, árubeszerzést, kutyakaja főzést és a rászoruló állatok megsegítését és a telefonhívások fogadását.

 


Alkalomadtán a feladataim, állatorvoshoz vinni a beteg állatot, hivatalos ügyek intézése, külföldi támogatóink kapcsolattartása, fényképek, videók készítése az állatokról +jellemrajzuk megírása. Most biztos sokan csodálkoztok hogyan lehetséges ezt kivitelezni egy embernek 3 ember munkáját?! Nagyon egyszerűen, csak is a feladataimra koncentrálok és nem foglalkozok mással! Illetve a napi 10-12 órás "munkaidőben" belesűrítem. Igen,munkaidő vagyis itt ilyen nincs a "munkám" teljes mértékben önkéntesként látom el mindennemű anyagi juttatás nélkül! Tehát inkább hivatásnak mondanám. Az év minden napján és ha a helyzet úgy kívánja éjszaka is.

 

 

Évek alatt szívesen segítettem a nagyatádi, bonyhádi, paksi, nagykanizsai, dombóvári, pécsi állatvédő szervezetek munkáját is. A legtöbb esetben beteg állat átvállalásával és néhány esetben külföldi támogatóiknak való tolmácsolással. Amikor lehetőségem volt Kaposváron is szívesen felkaroltam az utcán kóborló kutyákat, cicákat nem nézve, hogy ez az én feladatköröm vagy sem. Jellemzően állatkínzásból mentem az állatokat "akiknek hangját nem hallja senki sem..."

 


Elmúlt időszakban sajnos a munkám már csak a saját feladataimra szűkült le betegségeim miatt.
4 éve rosszindulatú vesedaganatom volt aminek következményeképpen elveszítettem a bal vesémet.
Rá egy évre még egy daganatos betegséggel kellett megküzdenem. És azóta is még három másik társbetegség nehezíti meg mindennapjaim. De ennek ellenére minden betegségem alatt végig dolgoztam a menhelyen és csak a kötelező gyógyulási időt töltöttem ágyban.
Ezt csak azért tehettem meg mert családom maximális támogatást biztosított számomra. Az elmúlt fél évben rosszabbodott az állapotom többet voltam rosszul mint jól.
Szerencsémre ikertestvérem Ildi mindig készenlétben áll, hogy leváltson amikor már nagy a baj és kórházba kerülök.

 


Nagyon hálás vagyok neki, hogy mindent félretesz, a családját, munkáját, csak hogy helytálljon a menhelyen.
Higgyétek el nekem se könnyű, de nem adom fel az állatok számítanak rám!
És nagyon sajnálom, hogy az elmúlt időszakban több embernek mondtam nemet mint igent. De ameddig egészségi állapotom nem javul, felelőtlenség lenne többet bevállalnom. Mindenkitől elnézést kérek akiknek nem tudtam segíteni!
Nem várok senkitől sajnálatot, szimpátiát, csak megértést, hogy én is egy ember vagyok aki jelenleg ennyit tud teljesíteni.
De a harcot nem adom fel így sem! Megpróbálok mindennap megtenni mindent az állatokért és közben harcolok magamért is!
Hogy 2020 júniusában (5 év után) az onkológusom azt mondhassa nekem MEGGYÓGYULTAM!
Minden rossz szándékú embernek csak azt üzenném: lehet csinálni 19 évig, feladni az életed, egészséged! Hajrá!

Szántó Margit

"A tettek hangosabban beszélnek mint a szavak" (Becca Fitzpatrick)

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: