2019. 09. 23., Hétfő, 12:32

Kubai csajok érkeztek Kaposvárra!

Fiatalabb olvasóinknak talán egzotikusan hangzik, az idősebbek nosztalgiával gondolnak rá, hogy a 80-as években kubai lányok pezsdítették fel a kaposvári vért. A lányokat dolgozni küldte Kuba a Kaposvári Textilművekhez, de ennél sokkal több emlék maradt róluk... 

A szenzációszámba menő együttműködés a szocialista barátság jegyében jött létre a két ország között, Kuba képzett szakmunkásokat, a munkaerőhiányban szenvedő hazai ipar pedig jól használható dolgozókat remélt az akciótól. 

1981-ben érkezett az első kubai csapat Magyarországra, 1988-ra már több mint kétezer vendégmunkás dolgozott nálunk, 70%-ban tizennyolc-húsz éves lányok. A legtöbbjük Budapestre került, de több vidéki városban is feltűntek, így Szegeden, Pápán, Sopronban és Kaposváron is. 

Így számol be érkezésükről a Somogyi Néplap 1983 októberében:

"A repülőgép késő este szállt le Ferihegyen, a lányok álmosan, fáradtan lépkedték az autóbusz felé. Újabb, már rövidebb utazás várt rájuk, hogy néhány órányi alvás után tegnap délelőtt megjelenhessenek új munkahelyükön, a kaposvári textilművekben. Az első „csapatok” a pestlőrinci és az újpesti fonodában helyezkedtek el, a most jövő ötven lány, s a következő napokban érkezők Kaposváron dolgozhatnak a textilművekben. Kuba lányait tegnap délelőtt ünnepélyesén köszöntötték.
Bajer Nándor igazgató kérdésünkre elmondta: az első napok jobbára az ismerkedéssel, a különböző vizsgálatokkal es természetesen vásárlással telnek majd, hiszen a várhatóan hideg télre a kubai lányoknak is fel kell készülniük. Hétfőn pedig megkezdődik az oktatás. Először a tantermekben sajátítják el a legfontosabb mozdulatokat, hogy később biztonságosan dolgozhassanak a gépek mellett. S mert a következő négy évben nagy szükségük lesz a nyelvtudásra, tizenöt hétig - napi négy órában - tanítják majd a magyart a kubai lányoknak. A tegnapi ígéretek szerint egyébként az új dolgozók munkaidejükön túl is élvezhetik a vállalat gondoskodását. A leányotthonban fognak lakni, látogathatják a KISZ rendezvényeit, s négy évig tagjai lesznek a gyári szakszervezetnek."

Kaposváron még most is is rengeteg férfitörténetet hallani a könnyűvérű, szenvedélyes kubai textiles lányokról, de a témát behatóbban tanulmányozók szerint visszahúzódóak, zárkózottak voltak, egymáson kívül nemigen barátkoztak senkivel. Ettől még tény, hogy akkoriban sok kaposvári férfi ideáljai voltak, és sok gyermek köszönhette világrajöttét ilyen vegyes kapcsolatnak.  

A rendszerváltáskor, 1990-ben Kuba hazarendelte az itt tartózkodó állampolgárait, ezzel véget vetve ennek a történetnek, és az őket foglalkoztató textilgyáraknak is.

Horváth Péter fotóriportert az 1980-as években fertőzte meg Kuba, mikor kint járt egy kongresszuson. Itthon több helyszínen is fotózta a kubai szövőnőket, a Kőbányai Textilgyárban és a közeli munkásszállón is rengeteg képet kattintott, melyek egy részét 1986-ban ki is állították, mostanra a Fortepan fotóarchívumban is megtekinthetők. Pár izgalmas kép ezek közül:

Nektek milyen emlékeitek vannak a lányokról?
 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: