5 éve tiltották be a balatoni halászatot, de még mindig van aki szájtátva fogadja a balatoni halsütők és kirándulók panaszát, miszerint nem lehet helyi halat kapni a vendéglőkben. Úgy tűnik, végre fordul a széljárás, miután a kormány úgy döntött, megerősítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tevékenységét.
A különös helyzet a 2014-es halászati tiltás után alakult ki, de a horgászoknak előtte sem volt engedélyezett a kereskedelmi célú pecázás. Emellett érdekes tény, hogy bár sokan reklamálnak, hogy nem lehet balatoni halat kapni a Balatonon, a halászati tiltás előtt nem is igen keresték azt a vendégek. Nagyobb igény az utóbbi években mutatkozott meg a helyi hal iránt, a balatoni gasztronómia rohamos fejlődésével párhuzamosan.
Az igazság az, hogy más országokhoz képest igencsak kevés halat fogyasztunk, és ebből is a szálkamentes fajtákat részesítjük előnyben. Erre pedig tökéletes az Argentínából importált "balatoni hekk", mely olcsó, könnyű elkészíteni, és nagyobb haszonkulccsal lehet értékesíteni.
2016-ban így nézett ki a Balatonnál értékesített halak mennyisége:
A balatoni hal hiányának tehát nemcsak a halászat tiltása volt az oka, hanem a vendégek részéről tapasztalható alacsony kereslet is.
A kereslet évek óta változóban van a balatoni hal javára, és úgy tűnik a kormány is partner az irányban, Nagy István agrárminiszter azt nyilatkozta, hamarosan ki tudják elégíteni a balatoni halfogyasztás iránti igényeket. A tógazdaságok bővítése mellett az őshonos halfajok, a ponty, a süllő, a keszeg és a balin szaporítását tervezik. Eredmény, azaz a halpiaci választék bővülése 2020–2021-re várható, tehát akár már jövőre ehetünk balatoni halat.