2019. 08. 20., kedd, 16:46

Augusztus 20-a Kaposváron, régen és most

Idén is két helyszínen, a Kossuth téren és a Városligetben tartjuk az augusztus 20-i nemzeti ünnepet, melyet a Csík zenekar koncertje és tűzijáték zár. Bár az államalapítás ünnepéhez mindig kapcsolódtak közönségszórakoztató programok, igazán nagy tömeget vonzó eseménnyé csak az elmúlt években vált Kaposváron. Feltúrtuk az elmúlt évtizedek augusztus 20-i beszámolóit, hogy összehasonlíthassuk a mostani program felhozatallal. Mit gondoltok? 

1979
A somogyiak gazdag programmal ünnepelték az alkotmány napját. Szerte a megyében gyűléseket tartottak, munkás - paraszt találkozókat rendeztek. Több létesítményt augusztus 20-án adtak át.

 

Több ezren vettek részt augusztus húszadikán Kaposváron, a cseri parkban rendezett vidám találkozón. Gyermekmulatságok, vetélkedők, táncok tették színessé a napot. Különösen sok embert vonzott a BM Kaposvár Táncegyüttes műsora.

 

1989
Az egész napos eseménysorozatot ünnepi főpapi szentmise nyitja meg 20-án délelőtt Kaposváron, a Nagyboldogasszony templomban. Ezután a téren álló Szent István kútnál lesz megemlékezés, melyen dr. Baráti János általános püspöki helynök, és dr. Rozsos István kandidátus mond megemlékező ünnepi beszédet. Emellett orgonahangversenyre kerül sor.

 

Az említetteken kívül a megye valamennyi városában és községében sor kerül megemlékezésekre, kulturális és sportprogramokra, s természetesen mindenütt ünnepélyes keretek közt szegik majd meg az új kenyeret.

 

1999
Tűzijáték, kulturális műsor és majális színesítette az államalapító Szent István napját. Az ünnep előestéjén több ezren keresték fel a Cseri parkot, s számos érdeklődő vett részt a Kossuth téri koszorúzáson. Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntötte az ünneplőket.

 

Az államalapító Szent István érdemeit méltatta, és történelmi örökségéről szólt. Mint mondta: Kaposvár gyarapodik, s az egyik meghatározó dél-dunántúli településsé formálódott.
A Cseri parkban megtartott ünnepségen a Somogy Táncegyüttes adott színvonalas műsort, később tűzijátékban gyönyörködtek az érdeklődők. A felrobbant rakéták nappali világosságotmvarázsoltak az éjszakába

 

2009
Kaposváron az államalapítás ünnepe 19-én ünnepélyes zászlófelvonással és katonai tiszteletadással kezdődött.
A Szent István domborművénél csütörtökön helyezték el a pártok és civil szervezetek képviselői koszorúikat. Az ünnepségen a Déryné Vándorszíntársulat és a Kaposvári Honvédzenekar közreműködött.
A Városligetben több százan hallgatták Szita Károly polgármester ünnepi beszédét. Azt mondta: az ünnep alkalom arra, hogy magunkról gondolkodjunk, a magunk sorsáról elmélkedjünk. Márpedig a mi sorsunk az, hogy a mai széteső világban összefogjunk. Csak együtt leszünk képesek legyőzni a nehézségeket. A kaposváriak bebizonyították, hogy képesek az összefogásra.
Szita Károly polgármester beszéde után a Duna Művész- együttes Örökkön örökké címmel tartott táncszínházi bemutatót. Az ünnep fénypontja az esti tűzijáték volt, amikor több ezer színpompás rakéta világította be az eget.

 

Mit gondoltok? Régen vagy most vannak jobb programok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: