2019. 08. 12., hétfő, 14:40

A kemencék, a fazekak, a kazánok mellett - Így vészelték át a kánikulát 50 éve a kaposvári dolgozók

Csúcsra jár ma a kánikula, több megyére, köztük Somogyra is vörös figyelmeztetést adtak ki. Kedden szerencsére érkezik az enyhet adó hidegfront, addig is vigasztaljuk magunkat azzal, hogy mindig is voltak forró napok. Ugorjunk vissza 51 évet az időben és nézzük meg az akkori tudósításokból, vajon hogy birkóztak meg a legforróbb napokkal a kaposvári dolgozók! 

1968 nyarán 50 éve nem látott hőség tikkasztotta Magyarországot, árnyékban 30, napon 38 fokot mutatott a hőmérő, a téma természetesen a kánikula volt Kaposváron is. A Somogyi Néplap körbekérdezte a város dolgozóit, hogy viselik a hőséget.

 

Az Erzsébet Vendéglőben
Az Erzsébet Vendéglő zsúfolásig megtelt. Rengetegen ebédelnek, már 11 órától kezdve. S a vendégek nem is sejtik, mennyit szenvednek a konyhai dolgozók - meg a felszolgálók - amíg a jó ízű étel asztalukra kerül.
- Úgy érezzük, száz fok is van - mondják, miközben  adagolják a pörköltet, készítik a frissensültet és más ételeket. Ha száz fok nincs is, bizony ezekben a napokban igen nehéz munkát végeznek a különben is szűk konyhában dolgozók...

 

Az egykori, Noszlopy utcai Erzsébet Vendéglő

A Villamossági Gyárban
Legmelegebb munkahely a Villamossági Gyár öntödéje. Somogyvári Lajos csoportvezető ezt mondta el a kánikuláról:
- Mi érezzük legjobban a nagy meleget, öntéskor ötven-ötvenöt fokot mutat nálunk a hőmérő. Még a termálfürdőben sincs ilyen meleg a gőzben... Tejet, sajtot és cukorkát kapunk, s százötven liter szódavizet iszunk meg hetvenen. Nyáron mindig lefogynak az öntödei munkások. S hogy a gőzfürdővel való összehasonlítás mennyire helytálló, csak annyit jegyzünk meg, hogy ott negyvenöt fokos meleg van.

 

A kemencék mellett ma sincs hidegebb. A képen Nógrádi Ferenc pékmester

A vonaton

Már a mozdony közelében is szinte leég az emberről a ruha. Hát még fenn a mozdonyon, s főleg akkor, amikor kinyitják a kazán ajtaját, hogy szenet tegyenek a tűzre. Szemben, alig ötven méterre, vidám, gondtalan emberek lubickolnak a strandon. Szabadi József mozdonyvezető tegnap Szigetváron volt, ma a kaposvári állomáson.

- Ilyen a mi munkánk: télen a hideg, most meg a meleg kínoz bennünket... Kapunk védőitalt, szódavizet, kár, hogy Szigetváron langyosan adják... Követhetnék a kaposvári példát, itt kellemesen hűtve, jegelve adják. Kell is, mert ilyenkor 50 fok is van a mozdonyon.

 

Ki így, ki úgy hűtötte magát. Gyerekek a Latinka téri aranyhalas szökőkútnál

A kórházban
Nagy terhet ró a kaposvári kórház orvosaira, ápolónőire és magukra a betegekre is a fülledt meleg idő. Tarján László igazgató főorvos elmondta, hogy a műtőben a szó igazi értelmében szenvednek az orvosok. Az árnyékban mért hőmérséklet is meghaladja néhány fokkal ezekben a helyiségekben a meleg. Éppen ezért, azokon az osztályokon, ahol erre lehetőség van, kora reggel és napnyugta után operálják a betegeket.

 

A tudósításokat olvasva talán mi is könnyebben átvészeljük a mai napot...

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: