Beküldés
Egy tökéletes program hétfőre - Csillaghullás túra a Balatonon

2019. 08. 09., péntek, 14:35

Egy tökéletes program hétfőre - Csillaghullás túra a Balatonon

Az év leglátványosabb csillaghullását figyelhetjük meg jövő héten a Perseidák meteorraj érkezésével, ilyenkor óránként akár 110-szer kívánhatunk. A meteorraj augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el maximumát, ezen a különleges éjjelen szerveznek hullócsillagtúrát Balatonföldváron, így egyszerre gyönyörködhetünk a Balaton és a hullócsillagok látványában. Létezik ennél tökéletesebb program?

A túra elején egy kis helytörténeti sétán bemutatják Balatonföldvár  villáit, láthatjuk az egykori földvár maradványait, megnézhetjük a híres panorámát a Kilátó Pressónál és végig sétálhatunk a Kelta sétányon.

A „Csillaghullás túra” befejező állomásán a Balatonföldvári Magasparton, a Hajózástörténeti Látogatóközpont melletti füves területről nézhetjük együtt a Perseida-meteorraj maximuma éjszakáján a légkörben megsemmisülő meteoroidok felvillanását Kocsis Antal, a Balaton Csillagvizsgáló (Balatonfűzfő) csillagászának vezetésével. A „hullócsillagok” megfigyelése szabad szemmel történik!

 

Óránként akár 110 hullócsillagot is láthatunk a Balaton felett

A Perseidák megfigyelése közben lehetőség lesz egy nagy teljesítményű csillagászati távcsővel a nyári égbolt látványosságait is megtekinteni. Távcsővégre kerül a Jupiter bolygó felhősávjaival és 4 fényes holdjával, a Szaturnusz bolygó gyűrűrendszere és halvány holdjai, kettőscsillagok, csillaghalmazok. A nyári csillagképek és a hozzájuk kapcsolódó legendák is be lesznek mutatva. Természetesen csak derült égbolt esetén lehetséges a megfigyelés.

 

A túra befejező állomás a balatonföldvári magaspart, mely nappal is gyönyörűA szervezők kérik, hogy éjszakára vigyenek meleg ruhát, polifoamot, plédet, akár nyugágyat, kis széket és ételt-italt.

A Magasparton várják azokat is akik, nem akarnak vagy nem tudnak ekkora utat megtenni.

Gyülekező: 19.00 – 19.30 óráig a Tourinform Iroda előtt
Indulás: 19.30 órakor
Útvonal – 2,5 km: Tourinform Iroda – Petőfi Sándor utca – Kelta sétány – Kilátó Pressó – Kelta sétány

Skacok, Fontos! Ha nem akartok lemaradni a híreinkről Facebookon, pipáljátok be a "Megjelenítés elsőként" funkciót!