Gulyást, pacalt, halászlét akarok! Merre induljak Kaposváron?

2019. 06. 13., csütörtök, 13:00

Gulyást, pacalt, halászlét akarok! Merre induljak Kaposváron?

Street food-os helyből, gourmet étteremből, olaszos konyhából már van elég Kaposváron, de mi a helyzet a jó öreg "piros kockás" vendéglőkkel? Merre induljunk, ha megkívánunk egy tradicionális magyar fogást? Mi van a vendéglátás középmezőnyének éttermeivel, ahol "normál" árakon, jó minőségben juthatunk egy finom gulyáshoz, friss halászléhez, ropogós csülökhöz?  

Ha a kaposvári éttermi helyzetről beszélgetünk, elég gyakran kerül szóba az olasz konyha, amely gyakorlatilag kiszorította a hagyományos magyar kínálatot. Úgy tűnik, kicsit átestünk a ló túloldalára, aminek persze nem az olasz konyha elterjedése az egyedüli oka, a street food is nagy szerepet játszott a gasztronómiai helyzet átszabásában.

Az ok egyszerű: mind a talján fogások, mind az utcakaják nagyon népszerűek sőt, trendik, emellett nem igényelnek annyi alapanyagot és legfőképp időt, mint a tradicionális magyar ételek elkészítése. Magyarul a piaci kínálat törvényszerűen alkalmazkodott a kereslethez. 

De mi a helyzet a kiskockás éttermekkel, ahova nem a külcsín vagy a miliő miatt megy az ember? Találunk olyan vendéglőket, melyek nem a 80-as, 90-es évekből maradtak itt, hanem a 2000-es évek igényeinek megfelelően visznek minőségi konyhát? Létezik még tisztességes középmezőny Kaposváron?

Megkérdeztünk több szakmabelit, séfet, gasztronómiában jártas ismerőst, akik mind a fejüket vakargatták.

A kicsi, barátságos, "piros kockás" étterem egybehangzó véleményük szerint eltűnt, de akadnak vendéglők, ahol korrekten elkészítik az általunk emlegetett fogásokat. 

Többen a Kassai Fogadót és az Attalai Halászcsárdát említették, mint olyan helyeket, ahol a klasszikus hazai fogásokat helyezik előtérbe sőt, még kockás terítőjükkel is beleillenek eszményképünkbe. És valóban, a Kassai Fogadó étlapját lapozgatva sorra feltűnnek témánk tárgyai, így a bableves füstölt csülökkel, túrós csusza szalonna pörccel, gánica, malac csülök, pacalpörkölt. 

 

Igazán hívogató a Kassai bölénygulyása

Halakra szakosodott éttermet nem igen találunk belső Somogyban az Attalai Halászcsárdán kívül, ők viszont igazi intézménynek számítanak. Széles repertoárral dolgoznak, gyakorlatilag mindent megtalálunk náluk ami szem-szájnak ingere, a halászlétől a sajttal és sonkával töltött harcsáig, egyik sokat emlegetett specialitásuk pedig a harcsa brassói.

 

Halászlé a Halászcsárdából

Ha Kaposváron vagy a közvetlen közelben keressük ezeket az ételeket, már nehezebb a helyzet, de nem reménytelen, a Tripadvisor szerint legjobbnak értékelt Corner Étterem balatoni halászléjét és alföldi betyárgulyását is számos ismerős méltatta, de a Hansdonner Sörház ropogós csülke is komoly rajongótábort tudhat maga mellett. 

 

Komoly rajongótábora van a Hansdonner ropogós csülkének

A somogyaszalói Deseda Kapuja étterem konyhájáról is elismeréssel nyilatkoztak barátaink, mely egyértelműen a házias magyar fogásokra épül, egy kis modern csavarral. Igazi unicum étlapjukon a kemencében sült velőscsont, de pacallevest, pacalpörköltet és harcsapaprikást is találunk rajta, melyek mind-mind letisztult, ugyanakkor szemnek kellemes találással kerülnek az asztalra.

 

A Deseda Kapuja pacallevese egy kis csavarral

Jó magyar étkeket és a stílusos csárda hangulatot a Balaton vagy Pécs irányába fedezni fel nagyobb számban, de ne sajnáljátok rá az időt! Ha nem is az egészséges táplálkozásról szólnak ezek az ebédek-vacsorák, mind egy kis örömteli ízelítő hagyományainkból.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: