Ki fog eztán Huaweit vásárolni? A Google elveszi tőlük az Androidot

2019. 05. 20., hétfő, 10:58

Ki fog eztán Huaweit vásárolni? A Google elveszi tőlük az Androidot

Felfüggeszti a Huawei szinte összes androidos jogosultságát a Google. A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy a kínai gyártó azonnali hatállyal elveszti a jogot nem csak az Android minden ezután következő verziójának kiadásához, de nem lesz elérhető a Huawei telefonokról például a Play áruház, a Gmail és a Google Térkép sem.

A Huaweinek ugyan továbbra is joga lesz használni az operációs rendszer nyílt forráskódú részeit, ám ez ebben a formában inkább nem túl életképes lehetőséget jelent. Nem sokan vásárolnának olyan telefont, amelyen nincs rajta az Android "hivatalos" szoftverboltja, azaz nem lehet telepíteni rá alkalmazásokat a Play áruházból. (Jelenleg az androidos készülékekre kerülő tíz appból kilencet innen töltenek le a felhasználók.) Az sem túl életszerű, hogy valaki olyan mobilt szeretne, amelyikre nem teheti fel a Gmailt, a Google térképszolgáltatását vagy más alkalmazásait.

A Reuters szerint

a jelenleg forgalomban lévő készülékek tulajdonosait vélhetően nem érinti azonnal a változás, viszont az Android újabb főverziójának kiadása már hozzájuk sem juthat el.

A héten Donald Trump amerikai elnök szükségállapotot rendelt el annak érdekében, hogy "megvédje az amerikai informatikai hálózatokat a külföldi ellenségektől". Bár az elnöki határozatban nem neveznek meg egyes cégeket, a döntés egyértelműen a Huawei ellen szól.

Richard Yu, a Huawei vezérigazgatója azt mondta: ha bármikor is olyen helyzet áll elő, hogy az amerikai kormányzat ellehetetleníti az Android használatát, az

nem éri majd őket váratlanul, van B-tervük, már elkészítették a saját operációs rendszerüket.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: