2019. 05. 16., csütörtök, 09:38

Kaposvárt is érinti az ország egyik leghalálosabb útja - Na vajon melyik lehet az?

Ha a hazai közlekedési viszonyokról beszélgetünk, gyakori téma, hogy melyek a legbalesetveszélyesebb utak. Az Index az elmúlt 6 év baleseti statisztikái alapján megrajzolta a legveszélyesebb utak térképét, melyek közül egy Kaposvárt is érinti.

Összehasonlításukban a sztrádákat kivették a felsorolásból, mivel azok az utak teljesen más szintet képviselnek, így megkaptuk a Top 10 legveszélyesebb főutat a balesetek száma szerint. A listán messze a (Budapest-Szolnok-Debrecen közötti) 4-es úton történt a legtöbb baleset, hat év alatt összesen 1188. 

Ezt a főutat követi leszakadva másik négy út, ahol hasonló nagyságban történtek balesetek:

  • az 1-es Budapest-Győr-Hegyeshalom között (693),
  • a Budapesttől Miskolc felé haladó 3-as (679),
  • a 47-es (661), egy tiszántúli másodrendű főút is,  amely három megyét és azok megyei jogú városait köti össze: Hajdú-Bihart, Békést és Csongrádot.
  • és a Veszprém irányába tartó 8-as út (606). 

A teljes top 10-es lista:

A balesetek száma azonban nem pontos mérője egy út veszélyességének, a nagyobb forgalmú utakon értelemszerűen több baleset is történik. Ezért összehasonlították az utakat forgalomarányosan (az út hosszát is figyelembe vevő forgalmi teljesítményt alapul véve), azaz megnézték a halálos baleseteket évente, átlagosan, egymillió autónak megfelelő járműre vetítve. Ebben a leosztásban már átrendeződik a sorrend, és sajnos egy Somogy megyét átszelő út is felkerül a lista előkelő 4. helyére.  

A súlyozott listán a kisebb forgalmú 6-os út (40 baleset évente) megelőzi a 4-es utat (39,4), feljebb jön a tiszántúli főút, a 47-es (37,9), és bejön a képbe a 61-es másodrendű főút is (37,3), ami Dunaföldvárt köti össze Nagykanizsával Dombóvár és Kaposvár érintésével

 

 

Mit gondoltok, miért a 61-es az ország egyik legveszélyesebb útja?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: