2019. 05. 10., péntek, 09:39

Szombaton kiderül melyik a Balaton legjobb kávéja!

Nemcsak a Balaton legjobb fagyija, de a legjobb kávéja is kihirdetésre kerül egy héten belül, utóbbit a negyedik Balatoni Barista Bajnokságon, most szombaton fogják megválasztani a Balaton Koktéljával együtt Gyenesdiáson.

A verseny életre hívásának egyik fő célja, hogy a nyertes kávé, ami a Balaton Kávéja címet kapja, megjelenjen a kávézók kínálatban, hogy lehetősége legyen a közönségnek megkóstolni. Az idei évben összesen tíz barista és nyolc koktélkeverő verseng. A versenyzőknek több feladatot is kell teljesíteniük, nagyon nagy körültekintéssel és precizitással.

 

Komoly kritériumoknak kell megfelelni a bajnokságon

Elsőként a baristák mérkőznek meg. 15 percen belül kell elkészíteni 4 eszpresszót, 4 cappuccinót, és 4 kreatív kávékoktélt, ezek közül választja ki a zsűri a Balaton Kávéját. Utána a koktélkeverők következnek, itt pedig a Balaton Koktélja lesz kiválasztva

- mondta el Somogyi Zoltán Max, a verseny szervezője. 

A Balaton Koktéljának sok kritériumnak kell megfelelnie: receptje még sehol nem jelent meg nyomtatásban, maximum hét összetevőből állhat, mennyisége 30 cl lehet, az italt pedig csak ehető, a helyszínen elkészített díszekkel lehet dekorálni. A versenyen a szakembereken kívűl műkedvelők és lelkes érdeklődők is részt vehetnek. De kik is számítanak szakembernek? Ki nevezheti magát baristának?

Kávékészítő mesterek, akik rendelkeznek egyfajta alapképzéssel, ami nem csak a hab mintázását jelenti. Rendelkeznek tudással a kávé termesztéséről, pörköléséről és tudnak ajánlani, vagy éppen személyre szabott kávét készíteni

Sokan kedvelik, ha a tejhabon különböző minták vannak, de a hangsúly az alatta lévő italon van

Hazánkban nagyon lassan kezd elterjedni a speciality kávék fogyasztása. A Balatoni Barista Bajnokság talán újítást hozhat ezen a téren is. Ez egy igen nagy körültekintést igénylő műfaj, így a vendégeknek és a vendéglátóknak is van mit tanulniuk a minőségi italfogyasztásról.

Bízunk abban, hogy az idei italok az ország több helyén is megjelennek, ezzel erősítve a választékot

- zárta gondolatait Somogyi Zoltán Max.

 

Ha tehát érdekel benneteket a minőségi kávé és készítése, szombaton irány Gyenesdiás, A Darnay. Pince, rendezvénypajta és piknikkert, ahol 10 órakor kezdődik a verseny!

 

Ha nincs kedvetek utazni, szerencsére Kaposváron is találtok jó minőségű kávét az Eleven Kultúrbisztróban, ahol már több neves barista is megfordult:

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: