2019. 05. 10., péntek, 11:28

Gyönyörű látványterveket kapott a Notre-Dame leégett tetőszerkezete

Április közepén égett le kereszténység központi temploma, a párizsi Notre-Dame teljes tetőszerkezete.

A pusztító tűzvész során, melyet a világ egy emberként követett végig,  az épület ikonikus huszártornya is odaveszett. Édouard Phillipe francia kormányfő nemzetközi tervpályázatot írt ki az épület tetőszerkezetének és tornyának újjáépítésére, amelyre most érkezett egy igencsak impozáns pályamunka is.

 

 

A projekt a világhírű belga építész, Vincent Callebaut nevéhez fűződik, aki nem csupán egy tetőt, hanem egy egész természeti kincset tervezett a templomra. Tervei szerint kristályüvegből és tölgyfából készülne az új tető, amely alatt egy tetőkert is helyet kapna, ahol 21 tonna gyümölcsöt és zöldséget lehetne szüretelni évente.

 

 

Az új torony olyan, mintha valaki egy leplet emelne éppen az ég felé, amely az épület spiritualitását és Jézus feltámadását szimbolizálja, egyben a Notre-Dame újjászületését jelenti, ezért is kapta a projekt a Palingenesis (görögül újjászületés) nevet.

 

 

Ráadásul a tervek szerint a tetőszerkezet olyan megoldásokat is alkalmazna, amely teljesen önfenntartóvá tenné az épületet sőt, a napenergiát hidrogén üzemanyagcellákban tárolnák és szétosztanák a környező épületek között. A tetőkert télen a fűtésről, nyáron pedig a hűtésről gondoskodik, a benne megtermelt élelmiszereket pedig a katedrális melletti piacokon árulnák, a bevételt a rászorulóknak adnák.

 

 

Természetesen ezek csak tervek, a beérkező pályamunkák közül fognak majd választani, hogy miként restaurálják a templomot, a XIX. századi torony másolatát építik vissza, esetleg a korábbi, XVIII. századi huszártornyot vagy egy egészen új, kortárs megoldást választanak.

 

További információkat a tervekről ITT találtok.

 
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: