2019. 04. 29., hétfő, 11:58

Két gólya is áldozatául esett a magasfeszültségnek az Ivánfahegyen

Néhány hete vendégeskednek újra hazánkban a gyönyörű fehér gólyák, akikkel bőven lehetett találkozni Kaposváron és a környező falvakban is.

 

Közülük most kettő azonban az elmúlt hétvégén elpusztult a magasfeszültségű vezetékeknek köszönhetően. Az olvasónktól kapott képeken jól látszik, hogy a két tetem közvetlenül a villanyoszlop lábánál fekszik, külsérelmi nyomok nélkül, így valószínűleg áramütés végzett a gólyapárral. 

 

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kiemelten foglalkozik a madarakat ért áramütéssel, 2007 óta dokumentálják is az ilyen eseteket. Információik szerint évente országszerte mintegy 30 ezer madár esik áldozatául áramütésnek.

 

 

Az ivánfahegyi esetnél csak tippelni lehet, mi okozta az állatok vesztét, előfordulhat, hogy még fiatalabb madarak voltak, így repülési képességeik nem olyan jók, mint öregebb társaiké, és az oszlopon ügyetlenkedve könnyedén érinthettek vezetőket, ám az sem elképzelhetetlen, hogy a madarak valamely testrésze összeért, miközben két különböző vezetéken helyezkedtek el, melynek áramütés lett a következménye.

 

Szegénykék :(

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: