2019. 02. 27., szerda, 16:17

Fura jelzéssel találkoztunk a tanksapka alatt - Kiokosodtunk az újfajta dízelautókból

​A napokban egy tesztjárművel jártuk Kaposvár utcáit, majd miután már kiélveztük a belső tér kényelmeit és a motorháztető alatt lapuló bivaly teljesítményt, nem hittük volna, hogy a legnagyobb meglepetéssel a tanksapka alatt fogunk találkozni.

Ebből gyorsan ki is derül, hogy nem vagyunk otthon a dízeles autók világában, legalábbis az újabbak tekintetében, hiszen az AdBlue jelzés nem annyira régen került a személyautók rendszerébe. Anélkül, hogy a végletekig belemennénk a kémiai folyamatokba és magyaráznánk hosszú sorokon keresztül azok jelentőségéről, inkább csak a vízfelszínt érintve fejtegetjük ezt a számunkra ismeretlen témát. Holtig tanul az ember nem?

 

A teszt során ez a kút lett az új barátunk

Nézzük is a szakmai leírást: az AdBlue egy olyan folyékony, tiszta oldat, amely ioncserélt vízből és autóipari karbamidból áll és dízelmeghajtású motorok kipufogógázaiba kerül befecskendezésre, hogy ezáltal csökkentse a kiáramló káros nitrogén-oxidok kibocsátását. Ennyi elég is a szakzsargonból, a lényeg az, hogy jót tesz a környezetünknek, így 2016 januárja óta minden dízelmotorhoz kötelező használni, legyen az generátor, személygépkocsi vagy nagyobb, nem közúti jármű. 

 

Ezek akár mi is lehettünk volna, szerencsére megoldottuk kútról

Ezáltal a 2016-nál újabb dízeles gépkocsik már mind meg vannak áldva az AdBlue tartállyal, amely általában a dízeltartály mellett található, kék sapkával ellátva, mint esetünkben is. Ez mind szép és jó, de elég nehéz elképzelni, hogy minden alkalommal, mikor - jobb esetben - jelez a computer megálljunk, elővegyük a csomagtartóból a több literes kannát és tankoljunk belőle az út szélén, látva a többi közlekedőt amint ránk mutogatnak, hogy nézd már, micsoda járgány, tankolni meg nem tud.

 

A Tele-Tanknál ide tessék sorolni, ha AdBlue utántöltésre van szükségünk

Ezt elkerülvén szerencsére Kaposváron is találtunk olyan helyet, ahol nem szükséges kannát vennünk, hiszen közvetlenül kútról is után tölthetjük a kifogyott AdBlue oldatot. Minderre egyedül a Tele-Tank kúton van lehetőségünk, ahol mi pillanatok alatt át is estünk a műveleten, természetesen kikérve az ott dolgozók segítségét, hátha mégsem olyan egyszerű, mint ahogy a neten leírják. Pedig de!

 

Egy szó mint száz, szerencsére a kannázást már el lehet felejteni Kaposváron is, elég csak a Jutai út felé venni az irányt és a Tele-Tanknál jó kúthoz besorolni. Right?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: