2019. 02. 12., kedd, 12:53

Új vesét kapott párjától, most véradást szervez Kaposváron

Az első infónk csak annyi volt, hogy február 15-én véradást szerveznek a kaposvári Pannon Work irodájában, a Berzsenyi utca 6. szám alatt, ám mikor kicsit jobban beleástuk magunkat a történetbe rájöttünk, hogy egy egészen különleges sztori lapul az esemény hátterében.

A történet főszereplője pedig a Pannon Work munkatársa, Papp Kata, aki nemrégiben esett át egy vese transzplantáción, amelynek okán gondolták kollégái, hogy fel szeretnék hívni a véradás fontosságára az emberek figyelmét, melynek tökéletes eszköze a pénteki esemény. Erről kérdeztük Katát egy kicsit bővebben.

 

 

Egy elég súlyos betegséggel küzdöttél, míg meg nem kaptad az új vesét, mesélnél erről egy kicsit?

10 éves koromban elég sokat betegeskedtem, mindig meg voltam fázva, rossz volt a közérzetem, mígnem egy vérvizsgálatot követően jött a rossz hír, krónikus glomerulonefritisz vesegyulladással diagnosztizáltak. Ez a betegség egyébként egyszerű kis gyulladásokból is kialakulhat, ha még időben észlelik, akut stádiumból visszafordítható, sajnos erre nálam már nem volt lehetőség.

 

Akkor mit lehetett tenni?

1985-ben nem túl sok mindent, diétáznom kellett és állandó kontroll vizsgálatra járnom, de már akkor tudni lehetett, hogy egy új vesére lesz szükségem a közeljövőben.

 

Mikor rosszabbodott a helyzet?

2005-ben kiköltöztem Angliába, és ezzel együtt fel is adtam a kezeléseket, nem foglalkoztam a betegségemmel. Ez elég gyorsan meg is bosszulta magát, romlott az állapotom, dialízis körüli állapotba kerültem, 2012-ben pedig haza is kellett költöznöm, hogy itthon essek át a rám váró kezeléseken. Három naponta kellett kórházba járnom, ahol leszűrték a véremből a vitaminokat, ásványi anyagokat és úgy mindent néhány óra alatt. Sajnos ez se segített teljesen, annyira megnőtt a kreatinin szintem, hogy nem volt más választás, donor kellett.

 

 

Gondolom nem volt könnyű megfelelő donort találni.

Ezt nagyon jól látod, 5 évet voltam a listán, egyetlen egyezés nem történt. Ekkor a párom úgy döntött, hogy megpróbálkozik vele, és átesik a vizsgálatokon, hátha az ő veséje megmentheti az életemet. Több mint fél éven át járta a kórházat, vizsgálatról vizsgálatra kellett mennie, hiszen itt nem elég, ha a vércsoport egyezik, rengeteg apróságon múlhat, hogy passzol e minden, vagy sem.

 

És szerencsétek volt.

Igen, szinte hihetetlen, de minden egyezett, így 2018. szeptember 6-án meg is történt a transzplantáció, a párom egyik veséjét megkaptam, melynek következtében mikor másnap felkeltem, mintegy varázsütésre meggyógyultam. Tényleg, szinte semmi bajom nem volt, az a plusz vese, amire szükségem volt, tette a dolgát rendesen, és azóta is teszi hibátlanul. Én is és a párom is teljesen egészséges, teljes életet élhetünk.

 

És így, hogy most kaptál, adni is szeretnél.

Ez így nem egészen pontos, a kollégáim, akik végigkövették az eseményeket velem rájöttek, hogy mennyire fontos az egészség, és mennyire fontos a megelőzés. Az pedig, hogy beteg az ember, egy egyszerű vérvizsgálatból is kiderülhet, amelyre ezúton is ösztönzök mindenkit, hogy évente legalább egyszer nézessen meg egy teljes vérképet, hogy ha baj van, még időben tudjon cselekedni.

 

 

Így hát kellemest a hasznossal, véradás lesz nálatok.

Igen, itt a berzsenyi utcai Pannon Work üzlethelyiségben február 15-én, pénteken 14 órától 17 óráig az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével. A véradóknak kis ajándékcsomagokkal is készülünk, támogatóink ajándékaiból. Természetesen én is itt leszek, és segítek az érdeklődőknek, ha lenne kérdésük a betegséggel vagy a transzplantációval kapcsolatban. Tehát segítünk is, mert véradást szervezünk, megelőzünk is, hiszen egy véradás során kiderülhet ha baj van az egészséggel, és tanácsot is adunk, hiszen az én és a párom történetéből úgy hiszem, sokan meríthetnek erőt. 

 

Természetesen mi is szeretnénk segíteni, így csak arra buzdíthatunk titeket, minél többen menjetek el vért adni pénteken!

Mi is így teszünk!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: