2019. 02. 08., Péntek, 09:40

Szombaton tartjuk a Pizza Világnapját! - Van egy tippünk hol ünnepeld

Február 9. - Pizza Világnap! Az év 365 napjának kajás világünnepei közül nekünk ez a kedvencünk. Egy egész nap boldog 24 órája csak arra, hogy ez egyszer minden bűntudat nélkül élvezhessük a ropogós tésztát, változatos feltéteket, és a forró, nyúlós sajtot.

Bár azt senki sem tudja miért pont ezen a napon celebrálunk, rengeteg érdekes statisztika és tény olvasható ilyenkor a kedvenc tésztánkról, melyeket most megosztunk veletek.

1. Egy átlagos ember évente 46 szelet pizzát fogyaszt el.

 

2. Évente megközelítőleg ötmilliárd pizzát adnak el világszerte, és ebben nincsenek benne a félkész, gyorsfagyasztott pizzák.

3. Az első pizzéria 1738-ban, Nápolyban nyílt meg, és az Antica Pizzeria nevet viselte.

 

 

4. A Guiness Világrekordok Könyve szerint a valaha sütött legnagyobb pizza 172 cm átmérőjű volt, és több mint 12 kilót nyomott – 1990-ben, Dél-Afrikában sütötték. Ezt a rekordot 2005-ben, az Iowa-állambeli fallsi pizzériatulajdonos, Bill Bahr szárnyalta túl: közel négyméteres pizzát sütött kétszáz fős csapatának segítségével, mellyel az egész várost jóllakatta.

5. A világ legdrágább pizzája 12 000 dollárba (több mint hárommillió forint) került, és Renato Viola séf készítette el. Ami a feltétet illeti: három különböző féle kaviár, vörös garnélarák, mediterrán homár és tengeri tücsök került rá.

6. 2014-ben egy pizzafutár 340 000 forintnak megfelelő borravalót kapott az Egyesült Államokban. A James Gilpin névre keresztelt férfi a Domino pizzéria futára volt, és mindössze két, összesen 3 400 forint értékű pizzát kellett kiszállítania a busás jutalomért.

7. Kutatások kimutatták, hogy egy átlagos pizzázás során körülbelül 744 kalóriát falunk fel.

 

 

8. Az UGNazi névre keresztelt hackercsoport 2012-ben bosszúból meghackelte a Papa John pizzéria weboldalát, mert több mint két órát késtek a kiszállítással.

9. Alaszkában van egy pizzázó, ahol a futárok repülőgéppel szállítják ki a megrendelőknek a finomságokat.

10. Egy kaliforniai férfit 25 évre bebörtönöztek, amiért elcsent egy sztrájkoló gyerekekből álló csoporttól egy szelet pizzát.

11. A hawaii pizzát Kanadában találták fel.

12. A kambodzsai pizzériák többségében kapható egy úgynevezett boldog pizza, amit magas minőségű marihuánával dobnak fel.

13. Időszámításunk szerint 997-ben használták először a pizza szót, méghozzá Olaszországban.

14. A legnépszerűbb pizzafeltét a pepperóni.

15. A legtöbb pizzát szombat esténként rendelik.

 

 

16. Míg Európában a pizza ketchuppal való ízesítése a jellemzőbb, addig Japánban majonézzel dobják fel e paradicsomalapú finomságot.

17. Egy román férfi, Cristian Dumitru hetente megközelítően 90 kilogrammnyi pizzát eszik.

18. Az amerikaiak 36%-a legszívesebben reggeliként fogyasztja a pizzát.

19. A nők több borravalót hagynak a pizzafutárnak, mint a férfiak.

Hogy ünnepeld a Pizza Világnapot?

Természetesen ez csak költői kérdés, a választ már tudjátok: pizzázással!

Ha a kényelmes pizzafanok közül való vagy, van is egy remek ajánlatunk a számodra: a Trattoria Pizza világnapi akciója keretében mind a 70 féle pizzáját 950 Ft-ért kínálja az étteremben fogyasztva.

Boldog Pizza Napot!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: