2019. 02. 05., kedd, 13:30

A kaposvári állatkert, a bringaverseny és a két tigris

1987 májusának egyik utolsó reggelén több mint 3000 biciklis gyülekezett izgatottan a Kaposvári Sportcsarnoknál, hogy letekerjék a Fészek Áruházig tartó távot. Az esemény egy Szeged és Kaposvár közti tévés vetélkedő és egyben gyereknap része volt, a tétje pedig nem csekély: a győztes város egy állatkert létesítésére szóló alapítványt nyerhetett 100 ezer forint támogatással.

3000 Csepel, töltött csirkecombok és Neoton Família

A start előtti feszült pillanatokban készült felvételek igazi kordokumentumok, melyeken több népszerű Csepel kerékpár feltűnik - Camping, Tacskó, Mátra, a menőbbek alatt BMX -, na és persze megfigyelhetjük a rendszerváltás előtti évek standard divatját, úgymint élre vasalt naci kontra szabadidő felső, és a mindkét nem számára egyenlően előnytelen madárfészek frizura.

 

Nem ez volt a két város közötti vetélkedő egyetlen versenyszáma, töltött csirkecomb-sütő, hetesrúgó- és váltóversenyre is sor került A Televízió "Miénk ez a nap" című egész napos műsorán. További izgalmas feladatok is színesítették a két városban párhuzamosan futó eseményt, például a lakóknak ismert zenészeket kellett megkeresniük. A beszámolók szerint a kaposváriak "fergeteges gyorsasággal" találták meg a Neoton Família tagjait.

 

Bátaiéknál így készült a verseny-töltött csirkecomb

A megnyert-elvesztett verseny

A kihívás előtti kishitű pesszimizmusra rácáfolva, az akkor 70 ezres lélekszámú Kaposváron 3014 bringás állt rajtvonalhoz, míg a 100 ezres Szegeden mindössze 900-an. Bár nem minden számban sikerült győzedelmeskednünk, így is 106-77 arányban nyertük a rendhagyó megmérettetést, ezzel együtt az állatkertet is.

A nagy visszhangot kiváltó vetélkedő 100 ezer forintos nyereményét a megyei tanács még megtoldotta 1 millióval, így semmi akadálya nem volt az állatkert megvalósulásának. 

Mindezen felhajtás és ígéretek ellenére a kaposvári városvezetés pillanatok alatt szőnyeg alá söpörte a tervet, míg Szegeden 1989-ben megnyílt az ország egyik legfiatalabb állatkertje.

 

Így nem lett másodszor sem kaposvári állatkert

Volt azonban egy helybéli, aki továbbra is szerette volna megvalósítani ezt az álmot. Juhász Miklós rendelkezett a menedzseléshez szükséges külkereskedelmi engedéllyel, és nem mellesleg jó kapcsolatokkal osztrák befektetők felé.

A beruházók az első kaposvári OMV kutat a Szigetvári út, városból kivezető szakaszához tervezték, és 40 millió forintot ajánlottak volna fel, hogy a szomszédságban, a Gyertyános Parkerdőben felépülhessen az állatkert.

Egy 3 éves üzleti terv is készült a projekthez, melyben többek között étterem is szerepelt, és a végső cél egy teljes kirándulóközpont lett volna. A tervezés és tárgyalások közben Miklós már az állatállomány beszerzésén dolgozott, 1988-ban a Pécsi Állatkertből vásárolt egy bengáli- és egy szibériai tigrist.

 

Vili és Kinga nemcsak Miklós Bernáthegyijeivel ápoltak jó kapcsolatot, a Várkert Kocsma vendégeivel is közeli barátságba kerültek

 

Az álmok azonban, amilyen hamar jöttek, olyan gyorsan szertefoszlottak, az akkori városvezetés - ki tudja miért? - ugyanis másodjára is meghiúsította a tervet, nem kellett sem az "ingyen pénz", sem az állatkert. Kinga és Vili, az eddigre háziállattá szelídült tigrisek, így több mint egy éves kaposvári vendégeskedés után az Eötvös Cirkuszhoz kerültek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: