2019. 01. 20., Vasárnap, 15:44

Elhunyt Andy Vajna. Királynője lesz a médiabirodalomnak?

Hosszú betegséget követően, 75. életévében elhunyt a hazai és nemzetközi filmipar egyik meghatározó személyisége, Andy Vajna.

Vajna András György néven látta meg a napvilágot még 1944. augusztus elsején Budapesten. 1956-ban Kanadába emigrált, majd Los Angelesbe ment és a Kaliforniai Egyetemen tanult, később az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Ezek után fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongba került és mozit üzemeltetett, 1982-ben pedig megalapította az Amerikai Filmpiackutató Társulást. Összesen 59 filmprodukció fűződik a nevéhez, többek között a Rambo és Terminátor filmek, meghatározó alakja volt a magyar médiaiparnak, tulajdonosa volt a Tv2-nek, társtulajdonosa volt a Rádió 1-nek és a Korda Filmstúdiónak valamint kaszinója is volt a fővárosban.

A Napi.hu 2018-ban az ötödik legbefolyásosabb embernek tartotta Magyarországon, a Forbes pedig a 18. helyre rangsorolta a leggazdagabb magyarok közt. A magyar filmek tekintetében abszolút rekorder, hiszen A miniszter félrelép című alkotás máig a legmagasabb nézőszámot produkálta a mozikban. 2013-ban feleségül vette Palácsik Tímeát, akivel azóta is egy párt alkottak, így nagy valószínűséggel vagyona és tulajdonjogai a 36 esztendős miskolci nőre szállnak, aki ezáltal hirtelen bekerülhet az ország legbefolyásosabb emberei közé.

Utolsó szavait közvetlen munkatársaihoz intézte, mondván

It is my passion to give back.

Magyarul: az a szenvedélyem hogy valamit visszaadjak az országnak, ahol születtem.

Nyugodjék békében.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: