2019. 01. 05., Szombat, 13:25

Korcsolyapálya a Gyakorló iskola udvarán - Emlékszik még rá valaki?

Egy híján 40 éve, hogy a kaposvári gyerekek legnagyobb örömére jégpályát alakítottak ki a Gyakorló iskola udvarán. Az eseményről a Somogyi Néplap tudósított 1980. január 5-i számában. Azok a régi szép idők... Emlékszik még erre valaki?

Tegnap délelőtt birtokukba vették a gyerekek és a korcsolyázni szerető felnőttek Kaposváron a gyakorló- iskola udvarán kialakított jégpályát. Jó pár év telt el, míg a megyeszékhelyen végre nem késve kezdték meg a munkát, hogy a hideg idő beálltával korcsolyázásra alkalmas területet alakítsanak ki.
- Már a téli szünet előtt elkészítettük a bitumenes kézilabdapálya köré a tíz centiméter magas peremet, s nyugodtan vártuk a megfelelő időt - mondta Haász László testnevelő tanár.

Végre beköszöntött a hideg, és mi, Pálfy Józseffel, az iskola házfelügyelőjével 12-13-szor permeteztük végig a területet, hogy reggelre megfelelő vastagságú, jó minőségű jég álljon a gyerekek rendelkezésére...

Az ötlet az iskolapártértekezleten került szóba, a pedagógusok KISZ-szervezete és az úttörőcsapat vállalta a kivitelezést. Diákjaink közül különösen sokat segített Siéger Attila, Horváth Zsolt és Álló Tibor. A sportolni vágyóknak van melegedő és forró tea. Belépődíjat is szedünk: a gyerekektől két, a felnőttektől öt forintot. A bevételen az iskola számára téli sporteszközöket szeretnénk vásárolni.
Világítást, zenét és korcsolyázni nem tudóknak egy csuszkapályát is terveznek.
Az első délelőttön mintegy 15-20 gyerek próbálgatta a jeget, ki korcsolyával, ki csak úgy "mezítláb". Egyik-másik bakancsos fiú délután nem jön, mivel megrohamozza a sportboltot korcsolyáért. Két kislány azonban már most is korcsolyával siklik a jégen.
- Tavaly a Desédán tanultam meg korizni - meséli a másodikos Varga Eszter, a Kisfaludy utcai iskola tanulója. - Ez most sakkal jobb: egyenletesebb a jég, meg nincs is olyan messze. Ráadásul ha fázunk, bemehetünk melegedni is. Az ötödikes Haász Henriette a Krénusz iskola tanulója, ő is tavaly tanult meg korcsolyázni, de nem Somogybán, hanem Székesfehérváron.

Nagyon örülök hogy itthon is korizhatok, s ezért nem kell elmennem Pestre a nagymamámhoz. Én síelni is szeretek, a napokban például Alsóbogátpusztán próbáltam ki a léceimet.


Jó pár év után végre lehet újra korcsolyázni Kaposváron. Sőt a hírek szerint a Vasvári Pál utcában is alakul már a jégpálya. Reméljük, el is készül addig, amíg a hideg idő tart, s akkor a téli sportok kedvelői végre újra kedvükre mozoghatnak.

Gy. I., 1980.01.05.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: