2018. 11. 29., csütörtök, 13:59

Kaposváriak külföldön – Sipos Gábor / Anglia

Cikksorozatunkban kaposvári származású, külföldön élő arcokat mutatunk be, így betekintést nyerhettek az életükbe, motivációikba. Ha te is döntés előtt állsz, hogy indulj/ne indulj, és ha igen, merre, talán segít neked ez a sorozat.

Gábor a Széchenyi szakközép kereskedelmi szakán tanult, majd a Kaposvári Egyetem kommunikáció szakán. Mindeközben a már megszűnt Kenvelo ruhaboltban dolgozott üzletvezető helyettesként, és a Fürge Nyuszi Focivilágban is megfordult eladóként. Kalandvágyból döntött a külföldi munkavállalás mellett, melyben egy régóta kint élő volt osztálytársa is segítségére volt.

 

 

Mikor mentél ki?

Először 2010-ben Hartlepoolba (Észak-Anglia), ott ismertem meg a volt barátnőmet. 2011 nyarán hazaköltöztünk a szüleihez Tahitótfalura. 2011 novemberében aztán visszamentünk a dél-angliai Plymouthba, ahol egy hotelben dolgoztunk, amihez egy hatalmas, gyönyörű golfpálya is tartozott. Fél évet töltöttünk ott, gyakorlatilag mindent csináltunk, de nagy előnye volt hogy kaptunk szállást. Ezután 5 évet itthon töltöttem - Tahitótfalu, Visegrád, Gyula, Kaposvár -, sok helyen próbálkoztam. 

A kinti kecó

 

Hol élsz jelenleg?

2017 februárjában visszamentem Hartlepoolba, és 2 hete költöztem haza Kaposvárra.

 

Mivel foglalkoztál ott?

A Domino’s Pizza-nál, egy amerikai, franchise rendszerben működő gyorsétteremben dolgoztam futárként, egy saját Peugeot 206-ossal. Ezt csak azért írtam le, mert itthon gyűjtögethettem volna rá egy ideig, kint viszont fél áron mennek az autók ;) A balkormányos vezetést különösen imádtam.

 

Gábor kedvence Észak-Angliából: Chicken parmo

Milyen nyelvtudással indultál el?

Kettes-hármas voltam suliban, gondolhatjátok… :D

 

Mi a véleményed az ottani magyarokról?

Ott északon a mi városunkban (93.000 fő) sajnos, vagy nem sajnos nagyon kevés magyar van - kb 10-15 fő -, csak néha találkoztunk 1-1 buli alkalmával, így nem sok tapasztalatot szereztem ezirányban.

 

Egy Harry Potter forgatási helyszínen

 

Mennyibe kerül egy doboz sör/kenyér/hajvágás?

Dióhéjban: élelmiszer, ruha, cipő, használt autó, kondi bérlet - olcsóbb

Albérlet, kocsi biztosítás, vonatjegy - drágább

 

Mi volt a legfurcsább tapasztalatod?

Egyszer egy másik városban lévő pizzériába kellett besegítenem és a kórházból rendeltek, este 11 körül. Mi is majdnem zártunk és pár kórházi dolgozó éppen jött ki az épületből, mentek volna haza munka után. Fogalmam sem volt merre kellene elindulnom, ezért egyiküket leszólítottam, hogy tudna-e segíteni merre találom azt az osztályt ahonnan rendeltek. Ő ahelyett hogy elkezdte volna magyarázni, hogy jobbra aztán balra - aztán húzott volna haza -, azt mondta megmutatja. Visszafordult és eljött velem. 4-5 percig biztos kísért, lifteztünk, mentünk osztályokon keresztül, kedves volt és abszolút segítőkész.

Nagyon kellemes tapasztalat volt, alig akartam elhinni. Ez a segítőkészség amúgy is jellemző rájuk, boltban, bankban, szinte mindenhol.

 

Karácsonyi díszlet Plymouth-ból

 

Mi hiányzott itthonról leginkább?

A család, a barátok-ismerősök.

 

Bejöttek a számításaid?

Ha nem szakítunk a barátnőmmel és tovább kint maradunk, akkor jobb lett volna. Így most van egy kis félretett pénzem és esélyem hogy tervezgessem tovább a jövőm.

Szerintem azoknak éri meg legjobban, akik hosszú távon gondolkodnak és kint szeretnének maradni. Dolgoznak, tudnak venni lakást, autót, el tudnak menni nyaralni, gyakorlatilag mindent megtehetnek amit szeretnének…

 

Hogy tervezed a jövőd?

Angliába már nem mennék vissza. Túl messze van, ritkán tud hazajönni az ember. Most Budapest a cél. Ha minden kötél szakad, akkor Ausztriát próbálnám meg, ahol az ingyen szállás a legcsábítóbb.

 

Rovatunk korábbi cikkeit ITT olvashatod!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: