A brit Sainsbury’s az első olyan nagy élelmiszerboltlánc, amely leszámol a sztereotípiákkal, és elkezd rovarokat árulni kajaként.
Sült tücskökkel kezdik az árusítást, amelyek a cég szerint ropogósak, az ízük pedig füstös. A rovarok hétfőtől a lánc 250 boltjában lesznek kaphatóak.
Rovarokat nem nagyon fogyasztanak a fejlett világban, pedig remek megoldást jelentenének az élelmiszerhiányra és a globális felmelegedésre is. A hústermelés ugyanis egy nagyon környezetkárosító iparág (gondoljunk csak a marhák által a légkörbe eregetett gázokra, vagy a takarmánynövények helyigényére).
Ezzel szemben:
- rovarokat kis helyen és könnyen lehet tenyészteni,
- glutén- és laktózmentesek,
- grammonként több proteint tartalmaznak mint a marha, a csirke vagy a sertéshús.
Az újonnan a piacra dobott tücsköket Európában tenyésztik, és ötvenesével lehet rendelni őket, az áruk másfél font. Levesbe, salátába és snacknek is ajánlott a fogyasztásuk. Amúgy közel 1000 ehető rovarfajta létezik, és kétmilliárd ember eszik rendszeresen rovarokat a világon.
Nyami!