2018. 10. 18., Csütörtök, 11:06

Sorozatos szalmonellafertőzés terjed a kaposvári bölcsődékben: tömegesen betegszenek meg a gyerekek

Szeptemberben már terjedt a szóbeszéd, hogy a kaposvári bölcsikben szalmonella fertőzést szedtek össze az apróságok, ám akarva-akaratlanul bekerül 1-2 ilyen vírus a gyerekek közé, így nem tulajdonítottunk neki túl nagy jelentőséget. Ám ezt követően érkezett hozzánk egy levél, amiben egy aggódó apuka írja le, hogy a nevelők nem adtak megfelelő tájékoztatást a bölcsődében terjedő fertőzésről, mára pedig az egyik országos magaziban jelent meg a hír, miszerint már nem az első alkalommal történt szalmonellafertőzés a helyi bölcsikben. 

Az Origo állítása szerint az összes önkormányzati bölcsődében történt szalmonellafertőzés az elmúlt időszakban. Ezek az ételmérgezések nem egyszeri alkalommal fordultak elő, az 5 kaposvári bölcsiben több mint 100 gyermek betegedett már meg, amit a Menza Minta Kft. hibájának tulajdonítanak, hiszen ez a közös pont az intézmények között. 

Valahol már ez a harmadik ételmérgezés hullám!

A lapnak az egyik helyi bölcsőde vezetője is mesélt a helyzetről, miszerint náluk a nyári szünet visszatérésétől kezdve már a harmadik alkalommal betegszenek le az apróságok, akiknél komoly rosszullét, hányás, hasmenés jelentkezik. A vírustól fertőzött gyermekektől mintát is vesznek, hogy kiderüljön mi a fertőzés forrása. 

Akad ahol a szülőket sem avatták be!

Egyik olvasónk írt nekünk egy levelet a problémával kapcsolatban, hiszen az ő kislánya is érintett a helyzetben:

Van egy érdekes történetem szülök elől eltitkolt szalmonellafertőzésről, ami a kaposvári bölcsődékben történt, s van jelen. Nekünk szülőknek nem szóltak, hetekig titkolták, egy dolgozó 'súgta meg' az aktuális bölcsődei helyzetet, majd mikor egyre több beteg lett, kiszúrták a szemünket egy levéllel amit a  Népegészségügyi Hivatal küldött, amiben azt állítják megszüntették a fertőzést, s a gyerekektől vettek székletmintát, és már minden rendben. Ez nem történt meg, és a megszüntetett fertőzés ellenére, a lányom és csoporttársa is elkapta a fertőzést.

Nem tudjuk, hogy melyik bölcsődében történhetett az eset, ám álláspontunk szerint a szülőket ilyen ügyekben azonnal tájékoztatni kell, hogy felkészüljön gyermeke ilyesfajta megbetegedésére, hiszen a legrosszabb esetben kiszáradhat annyira, hogy kórházba kerüljön.

Olvasónktól megtudtuk, hogy jelenleg lezárták a bölcsődét, a gyerekek csak úgy játhatnak be, ha bemutatják a negatív székletmintájukat, illetve nem lázasok vagy nincs hasmenésük. 

Az Origo szerint az egyetlen közös pont a cég, és ezeket a megbetegedéseket a romlott étel okozza, ám ők még egyik megkeresésükre sem válaszoltak. 

Azóta Szita Károly polgármester is lépéseket kezdeményezett az ügyben:

A polgármester azt kérte a szakemberektől: tárják fel a megbetegedés okát, hogy a jövőben ne fertőződhessen meg több bölcsis. A népegészségügyi szakemberek elmondták: a szalmonellafertőzés nyári megjelenésekor az élelmiszerbiztonsági hatóság azonnal ellenőrizte, és azóta is folyamatosan vizsgálja az intézményekbe kiszállított élelmiszereket, amelyekben eddig egyetlen esetben sem mutatták ki ezt a kórokozót. Az ételt
készítő cég főző- illetve tálalókonyháiban sem találták a betegséget okozó szalmonellát, és a bölcsődéket
többször is fertőtlenítették, így jelenleg annak van a legnagyobb valószínűsége,hogy a már tünetmentes, ám a baktériumot még mindig hordozó kisgyermekek fertőzik újra egymást. A 267 kaposvári bölcsődés közül jelenleg 25 gyermeknél mutatták ki a fertőzést.

Mit szóltok a kialakult helyzethez? 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: