2018. 10. 09., Kedd, 11:39

Undorító - Kaposvárt is ellepték a büdös bogarak! Így védekezhetsz ellenük

Biztosan emlékeztek a júniusi tetűinvázóra, amikor a szárnyas kis rovarok mindent beborítottak a városban. Most a címeres poloskák - hétköznapi nevükön büdös bogarak - lendültek támadásba, és nem tudjuk eldönteni melyik a rosszabb...

Bűzzel védekeznek a veszéllyel szemben

Ahogy hűvösödik az idő, egyre többször találkozunk ezekkel az idegesítő rovarokkal, minden kis rést, lyukat megtalálnak ami a lakásba vezet, keresik a meleget. Az emberre nem veszélyesek ugyan, de van egy nagyon undorító szokásuk: ha veszélyt éreznek, iszonyat bűzt árasztanak magukból. 

Kaposvár az egyik legfertőzöttebb város

Minden ősszel megkezdik a rohamot, de amit idén tapasztalunk, az minden eddigi évet felülmúl. Az egész országból panaszkodnak a jelenségre, de míg az előző években leginkább a nagyobb városok lakói panaszkodtak, idén Budapest, Szeged és Pécs után Kaposvárról jelentették a legtöbb poloskát a budosbogar.hu térképe szerint.

Szakértők szerint a rendkívüli létszám oka több tényező együttes hatása, így a meleg és párás időjárás az egyik felelős, de az Ázsiából behurcolt címeres poloskák is hozzájárulnak az invázióhoz.

Mit lehet tenni ellenük?

Természetes ellenfelük nincs, mivel a bűzmirigyeik miatt a madarak sem fogyasztják, így csak saját trükkös praktikáinkban bízhatunk. Mivel szúnyoghálót senki nem fog emiatt felszerelni, és egyébként is megtalálják az utat máshol, lássuk a bevált recepteket!

#1 Mentaolaj

A legtöbben erre a módszerre esküsznek. Fél liter vízbe kell belekeverni a mentaolajat (legalább 10 cseppet). Az oldattal fújjátok be az ablak- és ajtókereteket, valamint azokat a helyeket, ahol szívesen tanyáznak. Hatásos lehet az is, ha cserepes mentát helyeztek az ablakokba.

#2 Szappanos csapda

Töltsetek szappanos vizet egy tálcára, majd világítsátok meg egy olvasólámpával. A poloskák belemásznak és megdöglenek.

#3 Hajlakk

Ezzel a módszerrel azonnal lebénulnak, így anélkül ki lehet őket dobni, hogy szét kellene lapítani őket, így nem lesznek büdösek se.

#4 Mosószeres oldat

Készítsetek mosószeres oldatot egy szórófejes üvegben. Ezzel fújjátok le őket és minden repedést, rést, ahol megbújhatnak.

#5 A jó öreg ragasztós csapda

A légypapír vagy ragasztócsapda kihelyezése is hatásos lehet, bár nem túl esztétikus. A rovarok beleragadnak és egy idő után elpusztulnak. Ezután csak ki kell dobni az egészet a szemetesbe.

Ha van egyéb tuti módszeretek, várjuk őket kommentben!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: