2018. 07. 31., kedd, 11:27

Kaposváron ragadtál? Itt egy gyorstalpaló a nagy hőség elviseléséhez!

Vörös riasztást adtak ki az egész országra, hiszen a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot, amit valljuk be, ha nem a vízparton vagyunk, akkor elég nehezen viselünk. A tikkasztó meleg komoly egészségügyi problémákat okozhat, elsősorban a gyerekek, idősek, és a kisállatok számára lehet különösen veszélyes a hőség. Pár pontban összegyűjtöttük, mire is kell figyelnetek, hogy elviselhetőbbek legyenek a következő napok a városi dzsungelben.

  • Napi 2-3 liter vízre minimum szüksége van a szervezetünknek, de ilyen melegben igyunk jóval többet. Nem ajánlott alkoholos, magas cukortartalmú, és koffein tartalmú italok fogyasztása, mert elvonják szervezetünktől a vizet.

 

 

  • Zsíros, nehéz ételek helyett fogyasszunk inkább több zöldséget, gyümölcsöt, csirkét vagy halat. A nehéz ételek fokozzák az izzadást és rossz közérzetet okoznak.

 

 

  • 11 és 16 óra között ha megoldható, ne menjünk ki a tűző napra, ezzel is megelőzve a hőgutát, a napszúrást és a súlyos leégést. Ha megyünk valahová, viseljünk fejfedőt, és ne felejtsük otthon a naptejet sem!

 

 

  • Viseljünk világos, lenge, és természetes alapanyagú ruhákat.

 

  • Zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel, akár naponta többször is. Ha erre nincs lehetőség, tartsunk magunknál nedves törlőkendőt, vagy testpermetet.

 

  • Hűtsük a lakásunkat! Használjunk ventilátort, klímát, vagy akasszunk egy vizes törölközőt az ablakba. A párolgó víz segít egy kicsit lehűteni a lakás levegőjét. 

 

 

  • Fáradtabbnak érezzük magunkat a nagy meleg miatt, ezért figyeljünk oda az utakon mind a magunk, mind a társaink érdekében. Hosszabb autóút esetében érdemes többször megállni pihenni.

 

Ha pedig már nincs semmi dolgotok, spuri a vízpartra!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: