2018. 07. 18., Szerda, 13:22

Szurkálással végződött a kaposvári turnézás - Takácsné zsebkéssel vett revansot a beszólásért

Több szempontból is érdekesek a Somogyi Néplap előző századbeli hírei - egyfelől ablakot nyitnak az akkori Kaposvár mindennapjaira, másrészt ezt teljes részletességgel teszik, kiváltképp a bűnügyi híreknél. Abban az időben még ki lehetett írni a bűnügyek szereplőinek nevét, hadd ismerje meg őket ország-világ, hadd tudják meg milyen emberek...

Látott már kocsmát belülről a Takács házaspár...

Idézzük csak föl az 1966. június 11-én lejátszódott eseményeket. Ezen a szombaton Takács fizetést kapott munkahelyén, az Asztalosipari Ktsz-ben. A felesége eléje ment, nehogy a kocsmákban elköltse férje a pénzt. A Takács házaspárról sokan tudták, hogy igen gyakran látogatták a város szórakozóhelyeit. Az asszony sem a takarékosságra gondolt amikor elszámoltatta a férjét, hanem a közös esti kiruccanásokra.

Útközben összetalálkoztak lányuk udvarlójával, s az meghívta őket borozni a Donnerba. Kedvükre való borra nem találtak, így beültek egy presszóba sörözni, féldecizni. Aztán meglátogatták a restit és egy presszóba is betértek. Természetesen egyik szórakozóhelyről sem jöttek el fogyasztás nélkül.

Garantált volt a balhé

Este nyolc óra lehetett amikor az ÉDOSZ Művelődési Otthonhoz értek. Az alkalmat itt sem akarták elszalasztani, betértek hát egy-két pohár italra. Nemsokára ideérkezett Hollán Károly és öccse, Hollán Rudolf is. Hollán Károly és a Takács házaspár egyszer már csúnyán összekapott, Takács meg is ütötte a férfit. Nem csoda hát, hogy most csak a pillanatot várták, hogy ismét egymásnak essenek. Ez a pillanat nem váratott sokáig magára.

Takácsné énekelni kezdett, hogy „nincsen pénzem a vonatra ...”, mire Hollán Károly drasztikusan, meglehetősen sajátos módon indokolta meg a hallgatóságnak, miért nincs pénze az asszonynak.

Takácsék jobbnak látták hazaindulni, ki is mentek az utcára. Az idősebbik Hollán utánuk ment, s kint folytatódott köztük a vita. Hollán annyira feldühödött, hogy Takácsék után rohant. Amikor hozzájuk ért, Takács és a lányuknak udvarló fiatalember szakavatott mozdulattal megragadta Hollán kezét, s az védekezni már nem tudott.

Takácsné igazi hentelést rendezett

Takácsné elkérte férjétől a zsebkését, s ezzel a lefogott férfi felé szúrt. A férfi elkapta a nyakát, s talán ennek köszönheti az életét. A penge átvágta az ütőerét, ám ha egy kicsit beljebb ér a szúrás, az életét már csak nagyon nehezen lehetett volna megmenteni. Az asszony másodszor is szúrt, de Hollán védekezésül maga elé tartotta a kezét, így a kés csak az alkarját sebesítette meg.

Ekkorra már odaért Hollán öccse is. A fiatalember Takácsra vetette magát, így a bátyjának sikerült elmenekülnie. Takácsné a bicskát most ellene fordította, s egy jól irányzott mozdulattal a szívébe szúrt.

A támadók ezután az életveszélyesen megsérült fiatalembert a közeli temető kapujához vonszolták, s itt elrejtették a nagy fűben. Takácsné ezután a fiatalember vérével jól összemázolta magát, hogy úgy lássék, mintha ő sérült volna meg. Takács pedig a szintén súlyosan sebesült Hollán Károly után vetette magát, de nem talált rá.

Az asszony megrémülve szörnyű tettétől, elbújt a környékben levő csalitban ám alig két óra múlva már az ő kezén is kattant a bilincs. Hollán Rudolf életét sajnos a gyors orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni, a fiatalember a mentőautóban meghalt.

Takácsné már nem először került bíróság elé

Az ügyet tárgyaló dr. Tomasics Ödön tanácsvezető bírótól érdeklődtünk, milyen magatartást tanúsítottak a vádlottak a tárgyalásokon. Az asszony mindvégig tagadott, azzal érvelt, hogy ittas volt, s nem emlékszik semmire. Azok közé tartozik, akik indulataiknak igen gyorsan szabad folyást engednek. A férje teljesen a befolyása alatt állt.

Jellemző Takácsnéra, hogy még letartóztatása után is utasítgatni akarta férjét. A fogdában egy szappanra írt üzenetet akart a férjének küldeni, ám ezt a rendőrség azonnal fölfedezte, s nem jutott el a címzetthez. A 42 éves Takácsné előző életéről csak annyit, hogy erkölcsi okok miatt egyszer már kitiltották Kaposvárról, s a vádlottak padján is ült már. A 31 éves Takács a harmadik férje.

A Megyei Bíróság Takács Lászlódét tizenkét évi szabadságvesztésre ítélte, s tíz évre eltiltotta a közügyektől. Takács büntetése kilenc évi szabadságvesztés, és öt évre eltiltották a közügyektől. Az ügyész mindkét vádlott ítélete ellen súlyosbításért, a vádlottak pedig enyhítésért föllebbeztek.

További retro hírek ITT

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: