2018. 06. 20., szerda, 13:44

A Trattoria pizzaséfjének tökéletes receptje otthonra

Az egyik leggyakrabban visszatérő témánk gasztro témakörben a pizza. Vérremenő viták, tesztek, újdonságok láttak már napvilágot nálunk, de nagy hiányát éreztük egy otthon is használható, könnyen kivitelezhető receptnek. A Trattoria étterem pizzaséfje most megmutatja nektek, hogy ő milyen receptet és hogyan használ otthon, mindenféle ipari konyhafelszerelés nélkül. Ha követitek a lépéseket, csodálatosan ropogósra sül a tésztátok az otthoni sütőben is, és könnyen formázható lesz, ami elsődleges szempont a pizza készítésénél. Lássuk!

Hozzávalók:

  • 300 ml víz
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 500 g liszt
  • 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

 

1. A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.

 

 

2. A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.

 

 

3. Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. 

 


4. Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.

 

 

5. Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Utána vágd pizzányi darabokra, nagyjából 250 g lisztenként számolhatsz egy normál méretű pizzával. Ezeket a darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.

 

 

6. Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.

 

7. Jöhetnek a feltétek, majd süssétek meg az előmelegített sütőben!

 

 

Kommentben várjuk az elkészült jóságokat! :)

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: