#Kisfröccs - Éva Presszó

2018. 06. 04., Hétfő, 11:07

#Kisfröccs - Éva Presszó

Szeretitek a kiskocsmák hangulatát? Szeretnétek tudni milyen történeteket rejtenek a törzsvendégek által kikoptatott székek? Hogy miféle emlékeket őriznek a falakra aggatott képek és relikviák? Ugorjatok be velem egy kisfröccsre Kaposvár kiskocsmáiba, és sztorizgassunk el mellette kicsit! 

Az ulti mára teljesen kikopott az Évából, mostanában a kártyák helyett a biliárd posztót koptatják a vendégek. A 90-es években Szebenyei Zoli - a legnagyobb játékos -, Aladár bácsi, Karcsi bácsi menetrend szerint, az ebéd utáni szunyóka után itt üldögéltek a spriccer mellett és kártyáztak. Három játékos, egy liter bor és egy szódásszifon, mert az ultihoz fröccs illik, nem más. Tízes-húszas alapon ment a játék, a piros ulti 1 forintba került, a sima ulti 50 fillér, a negyven-száz 80 fillér.

A régi csapatból már csak Karcsi bácsi maradt, ő a 93-as nyitás óta jár ide a Géza utcából. 

Mi változott azóta? Minden! Lecserélődött az egész társaság, na meg az árak... Annak idején szombatonként hazavittem egy láda Balatonit, emlékszem 3,80 Ft volt egy üveg, amit -nem volt kifogás - meg kellett inni, hogy le ne járjon. Mostanában úgy sörözgetek ahogy engedi a buksza, meg hogy tudok ellógni otthonról, az öreglány mikor enged. Nem szégyen, de kurva kellemetlen. (nevet)

Az első tulajdonosok egy régi parasztházból alakították ki a Bartók és a Táncsics utca sarkán lévő presszót, nevét a pár hölgy tagja után kapta, aki előtte a közelben lévő Dorottya Presszót üzemeltette. Akkoriban - ahogy szinte minden vendéglátó egységben - pezsgett itt az élet, mára kiöregedett a törzsgárda, ahogy a Donner fenti része is. Mostanában azért kezd egy kicsit fiatalodni a környék, több 30-as, gyerekes pár költözött ide.

A környező utcák lakói szeretnek itt élni, nyugodt, csendes környék. Ilyen ez a presszó is. Mint egy nagy falu, mindenki ismer mindenkit.

- mondja Alexandra, a jelenlegi üzemeltető.

László 2011-ben vette át az üzletet, ő újította fel az omladozó betonplaccot és a belső teret. A kevés idejáró fiatal közül sokan a biliárd miatt jönnek, de az idősebb vendégek közt is rendszeresek a házi bajnokságok, a hidegebb idő beálltával pedig a darts veszi át a játékos szórakozás szerepét. 

Fröccsöm kortyolgatása közben még hallgatom egy kicsit a mellettem ülőket. Szóba kerül a helyi járatos menetrend, a Söröskorsó-szökőkút, a régi Kék Egér kocsma, mosolyogva-bólogatva néz maga elé Karcsi bácsi, és iszik egy kortyot.

Jól esett a kisfröccs? 
Igyatok velem egyet máskor is!

Repeta ITT

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: