2018. 05. 09., Szerda, 14:00

Vissza a babaruhát! Parkoló került a játszótér helyére, a lakók panaszkodnak - Olvasói levél

Nemrég egy hölgy panasza landolt a postaládánkban, amelyben arról írt, hogy a Berzsenyi utcában található, a Plázával szembeni önkormányzati lakások környékéről mennyire hiányzik egy játszótér az ott élő gyerekeknek. A levelet most egy az egyben posztoljuk számotokra, amivel kapcsolatban kikértük a város álláspontját is.

Kérlek segítsetek!

Azért fordultam Önökhöz, hogy segítségüket kérjem egy lakótelepet érintő játszótérrel kapcsolatban. 2002-ben Kaposváron 4 emeletes lakóházak épültek, szám szerint 3. Ez a három épület körül zár egy parkolót. Mivel az épületeken belül emeletenként 5 lakás található, minden otthonban legalább 1 gyermek lakik. Ezek önkormányzati lakások. Mikor beköltöztünk örültünk hogy le tudunk menni az “udvarra” játszani a gyerekekkel, ami egyébként mint már említettem egy parkoló, de elhelyeztek építésekor egy kisebb játszó teret is. Ez két hintából, egy csúszdából és egy körülötte lévő homokozóból állt.

Az első 3 évben önkormányzatunknak jelezni sem kellett a homok feltöltését. Majd 5 év múlva leszakadt az egyik hinta amit röpke 1 év alatt le is sikerült cserélni. Jeleztük akkor már a csúszda cserélését is, hiszen az már repedt és elég balesetveszélyes volt. Ezt szinten 1 év alatt cserélték le, aztán alábbfagyott minden fajta segítség. A homokot mi próbáltuk rendben tartani, mi gazoltunk, hiába jeleztük hogy szeretnénk, ha felújítanák vagy új homokot kaphatnánk. Hát sajnos semmilyen válasz nem érkezett. Majd tavaly tavasszal lebontásra került a játszótér, és egy teljesen abszurd kihasználhatatlan parkolót készítettek a helyére. A fotón látszik hogy ide ha autó beáll, nem tud kiállni. Közben megjelentek az ott álló (lakatlan) ingatlanban patkányok, a galamb piszkot senki nem takarítja és elég sok betegségnek vannak kitéve a gyerekek azóta. Gyerekek sokasága bánja ezt a játszóteret. Próbálnak minden forrást megragadni, hogy a betondzsungel között még is gyermekek lehessenek.

A környezetünkben van játszótér, de a nyári forróságban 20 percet is sétálni gyerekekkel nagy nehézség főleg, hogy a legforgalmasabb útról beszélünk Kaposváron, és 3 nagy kereszteződésen kell átjutni mire a játszótérre érünk, ahol árnyék és a nap elleni megbúvás lehetősége nem adott. Itt a lakótelepen a magas épületeknek hála ez megvalósul. Kérem segítsenek nekünk elérni hogy polgármesterünk figyeljen is a gyerekekre és ne csak beszéljen róla a médiában. Köszönöm hogy levelem elolvasásra került!

A város álláspontja a következő:

Az említett háznál a játszótér a lakók kérésére került lebontásra. Az önkormányzat dolgozói kikérdezték az embereket egy személyes megbeszélés formájában, és a kérésüknek eleget téve - miszerint nincs szükség továbbiakban a játszótérre, annál inkább parkolóhelyre - egy parkoló került kialakításra a területen. 

A városban olyan központi játszótereket alakítottak ki, amelyek elkerített, füves területen találhatóak és könnyen megközelíthetőek. Ilyen például a Berzsenyi park is, ahol mellékhelyiség és pelenkázó is található a játszótér mellett, és amely korszerű játékokkal, korcsoportonként telepített eszközökkel van felszerelve, mentesen a különböző állati ürülékektől amik betegségek forrásai lehetnek a gyerekek körében. Kaposváron jelenleg négy ilyen nagy központi játékhely található, a Tesco játszótér, a Berzsenyi, a Béke, és a Füredi park, a városban fellelhető 40 felújított kisebb játszótér mellett. 

Osszátok meg ti is véleményeteket a problémáról!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: