Beküldés
#Kisfröccs - Várkert Kocsma

2018. 04. 18., szerda, 17:00

#Kisfröccs - Várkert Kocsma

Szeretitek a kiskocsmák hangulatát? Szeretnétek tudni milyen történeteket rejtenek a törzsvendégek által kikoptatott székek? Hogy miféle emlékeket őriznek a falakra aggatott képek és relikviák? Ugorjatok be velem egy kisfröccsre Kaposvár kiskocsmáiba, és sztorizgassunk el mellette kicsit! 

 

1984-ben, a Várkert nyitásának évében még kocsmába jártak az emberek és nem presszókba, bárokba, pubokba. A megmaradt törzsvendégek a mai napig szívesebben járnak ebbe a Gilice utcai kocsmába, ahol mindenki ismer mindenkit és nem kell a szomszédba menni egy kis segítségért vagy pár baráti szóért, ezeket itt is megtalálják egymás között. Amikor rákérdeztem Diánál, a pultosnál, hogy mégis mi a különbség a presszó és kocsma között, nem tudott rá választ adni, de érezni a különbséget - van valami megfoghatatlan romantikája ennek a vendéglátó-matuzsálemnek az évtizedes fáival, kissé avítos kertibútoraival, a háttérben zakatoló vonatokkal. 

 

A képen nem látszik, de a kerti tóban aranyhalak úszkálnak. Kívánjatok egyet ha erre jártok!

 

Fénykorát a rendszerváltás tájékán élte a Várkert, sokan jártak át a környékbeli Tanép telepről, bútorgyárból, vasgyárból, ki egy-egy csapolt Szalonra - amit először itt lehetett kapni a városban -, ki egy pacalra, gulyásra, főtt csülökre. 

Sokan ismerik Juhász Miklóst, a tulajdonost, a sok közül az első dolog amit megemlítenek vele kapcsolatban, a tigrisek - merthogy volt neki, három is. 

90' tájékán szerettem volna egy állatkertet nyitni Kaposváron, vettem gyorsan három tigris kölyköt. Az állatkert végül nem jött össze, de a tigrisek maradtak. Nagyon jól érezték magukat a bernáthegyikkel és a vendégek is szerették őket

Az emlékek és a fényképek még őrzik a tigrisek és a bernáthegyik barátságát

Jellegzetes színfolt a bejárat melletti torony, mely tűzoltótoronyként funkcionált a Berzsenyi utca és a Bereck Sándor utca sarkán lévő egykori fatelepnél (később autóklub), 96'-ban került át ide, az erre járó kislányoknak azóta a "hercegnő tornya", a Várkertnek fatároló.

 

A Berzsenyi utcából került át a bejárat melletti torony

 

Jól esett a kisfröccs? 
Igyatok velem egyet máskor is!

Skacok, Fontos! Ha nem akartok lemaradni a híreinkről Facebookon, pipáljátok be a "Megjelenítés elsőként" funkciót!