2018. 04. 18., Szerda, 09:54

Kaposváriak külföldön - Egly Kyra / Amszterdam

Cikksorozatunkban kaposvári származású, külföldön élő arcokat mutatunk be, így betekintést nyerhettek az életükbe, motivációikba. Ha te is döntés előtt állsz, hogy indulj/ne indulj, és ha igen, merre, talán segít neked ez a sorozat.

Egly Kyra a Munkácsy Mihály Gimnázium Magyar-Angol
Kéttannyelvű tagozatán érettségizett, ezután Ausztriában és az Egyesült Államokban élt 2 évet, ahol snowboard versenyzőként fejlesztette a tudását és oktatóként is dolgozott. Három évig a Compass Egyesület nemzetközi
koordinátoraként, mentoraként dolgozott teljes munkaidőben, ahol számtalan nagyszerű hazai és nemzetközi projektet hozott össze Kaposvár város lakóival és külföldi önkénteseikkel. Kyra 2017 augusztusában költözött Hollandiába, pontosabban Amszterdamba, ahol jelenleg egyetemre jár. 

Mivel foglalkozol most?

Nappali képzésen tanulok az Amszterdami Tudományegyetemen, Nemzetközi Sportmenedzsment és Üzletet szakon vagyok első éves. Azért, hogy a tanulmányaimat finanszírozni tudjuk, még heti 2 napot
dolgozom az egyik belvárosi G-Star RAW üzletben eladóként. A maradék szabadidőmben elnökként vezetek egy nemzetközi tagságból álló, karitatív klubbot.

Miért döntöttél úgy hogy külföldön fogsz élni?

Tanulás miatt. Vágytam arra, hogy elmélyítsem a tudásom, ugyanakkor olyan egyetemet akartam találni, ahol nem csak a könyveket kell bújni, hanem gyakorlatban alkalmazható tudásra tehetek szert. Az érettségi után 5 “szabad” évem volt, amikor külföldön éltem, mint sportoló, majd hazajöttem Kaposvárra és a civil szférában dolgoztam. Ennyi idő alatt tökéletesen kitanultam, hogy mikor, és milyen környezetben tudok a legproduktívabban dolgozni, működni. Azért választottam Hollandiát, mert kiváló az oktatás, rendkívül gyakorlatorientált, nincs olyan elméleti tantárgyam, amiből ne kellene gyakorlati vizsgát is tennem. Hihetetlenül időigényes a kurzus, hiszen a hét minden napján be kell menni, kötelező az órán való részvétel, minden sportot gyakorlatban is meg kell ismerni, az alapokat el kell sajátítani elméletben és gyakorlatban is, de ezt én egyáltalán nem bánom, mert hiszem, hogy ezáltal tudom kihozni a maximumot az iskolámból és magamból.

Milyen nyelvtudással indultál el?

Stabil, felsőfokú angol nyelvtudással. Nem csak nyelvvizsgám volt, hanem napi szinten használtam a nyelvet, nagyon széles szókincsre tettem szert utazásaim során, a Compass egyesületnél végzett hazai és nemzetközi munkám és a sport által.

Mi a véleményed az ottani magyarokról?

Nagyon kevés helyi magyart ismerek. Habár Prjevara Peti , volt Munkácsys diák szintén itt tanul, de sajnos annyira különböző a napirendünk, hogy szeptember óta eddig csak egyszer sikerült összefutnunk. Ezen felül van két magyar barátnőm Budapestről. A csajok alkotók, művészek, Amszterdam kitűnő város az alkotó szellemek számára. Szeretek velük időt tölteni, mert mindig valami érdekes dologra, új perspektívára hívják fel a figyelmem. Őket is ritkán látom, mert mindenki nagyon komolyan veszi a feladatait és határidők között él. Az egyetemen egy harmadéves budapesti srác van, illetve ismerek még egy magyart, aki felszolgálóként dolgozik, közel a munkahelyemhez. Kétszer találkoztunk, mindig bűbájos volt, és jól elbeszélgettünk.

 Tudatosan nem keresem a magyarok társaságát, de nagyon nagyon örülök, ha találkozom velük! Tudom, hogy itt most nekem kell beilleszkednem, nekem kell sokat tanulnom az itt élőkről, folyamatosan gyakorolnom kell az angol nyelvet és próbálom egyre jobban megérteni a hollandot.

Ha Danit a magyar srácot látom a suliban, mindig letámadom pár magyar szóra, mert nagyon hiányzik az, hogy az anyanyelvemen fejezzem ki magam.

Mennyibe kerül egy doboz sör/kenyér/hajvágás?

Csapolt sört 3-4 euró alatt nem igazán kap az ember, hajat vágatni egyszer voltam 35 euróért (külvárosban, egyszerű helyen). Szóval baromi drága! Meg úgy ámblokk minden!

Mi a legfurcsább tapasztalatod? 

Legfurcsább, hogy alig felöltözve bicikliznek, télen orkán erejű szélben is. Mára szerencsére én is eljutottam odáig, hogy kevesebb ruhadarabban nyomom, de muszáj, mert nagyon kimelegszik az ember a rengeteg tekeréstől. Illetve, ha még valami lehet furcsa, akkor az a szél! Eszméletlen, hogy mekkora szelek vannak errefelé, sokszor kétszer-háromszor annyi idő eljutnom valahova, mert a fele úton vissza fúj az orkán. :D 

Mi a vezető hír most az ottani újságokban?

Tévém nincs, újságot nem veszek. Szinte minden időmet leköti az iskola, munka, vizsgák, karitatív élet, tartalmas szabadidős programok és a barátok. De nektek most utána jártam! Hétfőn az Ajax (Amszterdami futball klub) vereségéről írtak. A lesújtó hír négy oldalt kapott a nemzeti lapban, csak utána lehetett olvasni a szíriai bombázásról.

Mi hiányzik itthonról leginkább?

A családom, az ismerős arcok és a magyar szó.

Milyen hiánycikkeket viszel magaddal itthonról, mikkel tankolsz fel, ha mész vissza?

Fűszereket mert ízletesebbek, és olcsóbbak, itt kint 1 euró az oregánó, otthon 90 forint. No meg hazai borokat, azoknak nincsen párja!

Bejöttek a számításaid?

Abszolút, de valószínű, hogy azért, mert tudtam, hogy mire vállalkozom és fel voltam készülve arra, hogy egy egészen más világba fogok csöppenni, aminek a megértése, a körülöttem zajló változások megélésének a módja rajtam fog múlni. Nagyon boldog és hálás vagyok a sorsnak, hogy itt lehetek.

Hozzáteszem, sok nehézséggel indult az itteni élet, amik olykor-olykor újra felbukkannak, hiszen akárhogy is nézzük, én itt külföldi vagyok.

Keményen megdolgoztam és megdolgozom érte, hogy itt lehessek, de mindezek ellenére is hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, hogy Amszterdamban élhetek és tanulhatok.

Hogy tervezed a jövőd?
Ilyen tervek még nincsenek. Nehéz, mert én nagyon családcentrikus ember vagyok, és telefonálni meg Skypeolni nem ugyanaz. Ami biztos, az egyetem 4 év, és még vissza van belőle három. Közben még három nemzetközi gyakorlatot is kell csinálnom, amit nem lehet Hollandiában és Magyarországon, tehát még újabb változások és költözések várnak rám.

Mit üzensz Kaposvárra?

Szeretlek Kaposvár! Alig várom, hogy újra otthon legyek és sétáljak egy nagyot a belváros utcáin a tavaszi napsütésben.

Korábbi cikkeinket a témában ITT találod!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: