Az eredetileg 40 napig tartó böjtöt követően az asztalra kerül végre a sonka, tojás és kalács kombó. Az ünnep már a nyakunkon, sokan be is szerezték gyorsan a városban az asztalra a finomságokat, viszont akadnak olyanok, akik az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást. Most körülnéztünk, miből tudtok Kaposváron válogatni, illetve mire kell figyelni a vásárlásnál.
Kaposvári választék
Az üzletek és a hentesek pultjai is roskadoznak a sonkáktól, utóbbiakban észrevehetően nagyobb a választék e téren. Míg a hipermarketekben és nagyobb boltokban vákuumcsomagolt tarja, lapocka és néhol füstölt pulykamell szerepel a választékban, addig a henteseknél ezen felül szívsonka, csülök és angol szalonna közül válogathatunk.
Mennyi az annyi?
Míg az üzletekben egy vákuumcsomagolt füstölt főtt tarját 1390 forintért vásárolhatunk meg, ugyanezt a hentesnél 1499 Ft/kilós áron adják. Általában egy kiló húshoz ezer és kétezer forintos áron hozzá lehet jutni a városban.
Mire figyeljünk vásárlásnál?
Megbízható forrásból vásárolj, és próbáld kerülni a piaci, alkalmi árusokat. A csomagoláson vagy a megnevezésén szerepeljen a főtt vagy a sült sonka kifejezés. A termék - nyomás nélkül - semmiképp ne engedjen levet.
Ez változott tavaly húsvét óta sonkaügyben
A Magyar Élelmiszerkönyv 2017. augusztus elsejei módosítása szerint baromficombból és - mellből a továbbiakban nem lehet hőkezelt sonkát készíteni. Ezenkívül több minőségi paraméteren is változtattak - például csökkenteni kell a sonka maximális sótartalmát -, illetve új csoportokat - szárított, nyers sonka, parasztlapocka - alakítottak ki.
Ti beszereztétek már a sonkátokat?